Sidor

tisdag 5 juni 2012


I filmen Sylvia (2003) möter den amerikanska poeten Sylvia Plath (Gwyneth Paltrow) den brittiska poeten Ted Hughes (Daniel Craig). Året är 1956 och platsen  är universitetsvärlden i Cambridge, England. Det uppstår passion mellan dessa begåvningar. Hon skriver om honom:"Den svarta mardören. En dag blir han min död".
Paret gifter sig och flyttar till USA. Plaths mor har inga större tankar om maken Ted Hughes. Hon säger också till honom att han inte får göra hennes dotter illa.
Sylvia har nämligen tidigare försökt begå självmord, men misslyckats.

Livet i staterna bjuder på vackra stränder, mycket kärlek och romantiska bad. Men för Sylvias del blir det början på skrivkramp och idétorka. Medan hennes make promenerar och inhämtar inspiration, väljer hon spisen och bakverk framför skrivmaskinen...
Sylvia bär på ett mörker. Såren från hennes faders  död i barndomen tycks aldrig läka.   
Ted Hughes är mannen i Sylvia Plaths liv. Han är däremot ingen trygghet för henne. Han är ofta otrogen. 
Paret flyttar till Devon, England, i början av 60-talet. De får barn. Men Teds otrohet fortsätter. Detta drar ner Sylvia betydligt i depressionens mörka kölvatten och hon försöker balansera på en tunn lina, från att inte tappa fotfästet och ramla. Det enda som stoppar henne från att dränka sig är kärleken till det skrivna ordet och barnen.

Sylvia är gripande och man känner mycket för Sylvia Plath. Hennes funderingar är intressanta. "Om man räds för något, gör man så det inträffar", säger hon till grannen (Michael Gambon) när hon försöker förklara makens otrohet. 
Gwyneth Paltrow är en skådespelerska som tyvärr har förekommit i lite för mycket tveksamma produktioner (Ben Stiller komedier etc). Här är hon väldigt närvarande och vital och även om hon är vackrare än vad riktiga var  så ger hon en karaktär full av intelligens, mörker, värme kärlek, styrka och ensamhet. Jag blir smått förälskad i henne.

Och till sist, hur är Mr Bond? Jo, Daniel Craig är trovärdig som otrogen make. Stör mig dock lite på hans sidbena. Det klär honom sämre.

En grej till, Jared Harris, son till Richard Harris, men kanske mest känd som Lane i tv-serien Mad men, syns i filmen i en mindre biroll som Mr Alvarez, recensent för The Observer. TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar