Sidor

söndag 17 juni 2012

Om en man och en häst





Steven Spielberg är alltid aktuell, men i år är han extra mycket i ropet. Inte så mycket för att han har någon ny film ute (förutom War horse, som snart är aktuell på DVD & Blu-ray) utan för att flera av hans äldre, klassiska filmer för första gången släpps på Blu-ray med allt vad det innebär med restaurerat innehåll, kristallklar bild och perfekt ljud och en massa nytt extramaterial.

Men innan högtidsstunder med Hajen, Indiana Jones-trilogin och E.T - The Extra Terrestrial kan avnjutas senare i år så kan borde alla som gillar Spielberg ta sig an hans senaste rulle - War horse, som kommer på DVD & Blu-ray den 27/6.

Själv missade jag den på bio och den kan jag ångra nu när jag sett den i det lilla formatet. Spielberg är verkligen en bio-regissör, om det någonsin funnits en sådan. Hans filmer gör sig allra bäst i det stora formatet, inte minst då han alltid utnyttjat filmformatet till max. Teknik är inte min starka sida (även om jag får gåshud av bra bild och ljud hemma i soffan), vad olika filmformat heter och sånt bryr jag mig inte om, men Spielberg tillsammans med flera andra ser till att göra film så att de alltid kommer till sin fulla rätt på bio, och mindre så i det lilla formatet.
Men idag med stora, platta tv-apparater och hemmabio-system så kan man avnjuta filmer som War horse på det sätt som är avsett. Nästan i alla fall...

För War horse är, bland mycket annat, en ren njutning för ögat och öronen (särskilt om man ser den på blu-ray och med bra ljud) och det går inte att komma ifrån att en film som är riktigt bra går från att vara just det till att bli grymt bra när man ser den under rätta förutsättningar.
Fotot, som ofta vanligt när det handlar om Spielberg, signerat polacken Janusz Kaminski är helt otroligt bra och snyggt och allt positivt man kan komma på. Och just det visuella är en stor faktor till varför man borde sett denna storslagna, sentimentala hjärteknipande historia på bio, men har man schyssta grejer hemma så funkar det bra också.

War horse bygger på en roman med samma namn av Michael Morpurgo och handlar i grund och botten om vänskapen mellan en pojke och hans häst. Irland strax före första världskriget. Alberts pappa köper en häst som anses vara för bångstyrig för att jobba som arbetshäst, men Albert lyckas få hästen att plöja åkern men vädrets makter ställer till det och när kriget kommer blir Alberts pappa tvungen att sälja hästen till kavalleriet.
Så Albert och hans kära häst går skilda vägar, men eftersom Albert också går med i kriget får man följa bådas öden och äventyr i ett europa i krig och mot alla odds (måste jag erkänna) så blir man högst engagerad i hur det ska gå för både hästen och Albert. Och om dom ska bli tillsammans igen.

Och det är ju Spielberg som får en att dras in i en historia om en arbetarklass-pojke och hans kärlek till en häst som drar igenom ett krigshärjat Europa. På pappret lät det ju lagom spännande, men i efterhand står det klart att War horse är en klassisk Spielberg; en stark story, en hjärteknipande, storslagen och engagerande film som återigen visar prov på Spielbergs styrka som filmmakare.
När han är som bäst hamnar han bland de stora, klassiska amerikanska regissörerna, de som gjorde hederliga hantverk med starka stories och inte väjde för att visa på starka känslor och moraliska ståndpunkter.  Som John Ford, Billy Wilder, Frank Capra, John Huston och på senare tid även Clint Eastwood.

Ibland, när Spielberg gör uppföljare på egna filmer (som Indy 4, där George Lucas hade det största inflytandet) eller beställningsjobb som t ex War of the worlds, så funkar det inte alltid till hundra procent, men när både hans hjärta och hjärna är påslagna, som i War horse, då blir det magi.

Kanske ändras nedan lista senare i år, men just nu är detta Spielbergs bästa filmer enligt mig:

5. Närkontakt av den tredje graden
4. Schindler's list
3. Jakten på den försvunna skatten
2. Hajen
1. E.T.  - The Extra Terrestrial

GS.

2 kommentarer:

  1. Wow! Ett måste för alla Spielberg fans verkar det som?
    Jag läste bara lite kort om den i någon filmtidning, och tänkte "Nu gör han Svarta hingsten"...

    SvaraRadera
  2. Ska väl också lägga till en sak som jag glömde i recensionen - Spielberg är bland så mycket annat en krigsskildrare av rang. Något han gav prov på i Rädda menige Ryan. I War Horse finns det några riktigt maffiga och väldigt realistiska krigsscener från ett krig inte så ofta skildrat på vita duken.

    SvaraRadera