Sidor

tisdag 12 juni 2012



Little big man (1970) i regi av Arthur Penn (Bonnie & Clyde) bygger på den hyllade romanen med samma namn skriven av Thomas Berger.

http://karnevalforlag.se/bocker/little-big-man.

Filmen handlar om vite Jack Crabb (Dustin Hoffman) som föds upp i en indianstamm. Hans står mitt emellan konflikten mellan vita och indianer.

Det känns som om man kan tänka sig hur filmen fick flera konservativa amerikaner att regera när den kom i mitten av 70-talet. Den river upp historiska myten om den elake indianen som den vite ska döda för att skydda sitt hem. En myt som länge konserverats och reproducerats av westernfilmerna.

I filmen skildras sydstatare som krigshetsande bryska och inhumana individer. Men mest slående för Little big man är hur realistiskt konflikten skildras utifrån vardera sidor: en indianledare som tror att alla vita är galna mot  en vit militär ledare som är en marionett för presidenten i Washingtons mer eller mindre ogenomtänkta beslut.

Filmen börjar med en intervju med en 110-årig Jack Crabb. Reportern frågar honom om indianerna: Utsattes inte indianerna för folkmord genomfört av vita amerikaner?

Journalisten får inte Crabbs medhåll. Och detta lämnar ett mystiskt skimmer över filmen. Hur kan Crabb tycka annat än folkmord? Vita män som plundrade , dödade och våldtog indianernas befolkning?

Little big man är främst Dustin Hoffmans uppvisning i huvudrollen. Filmen belyser också ett svårt och tungt ämne i amerikansk modern historia med ovanligt lätt hand. Klart sevärd. TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar