Sidor

tisdag 26 juni 2012


Hal Ashby filmer har uppenbarligen inspirerat Wes Anderson. I Helena Lindblads artikel i DN (11 maj 2012) läser jag bland annat att Andersons Darjelling limited (2007) hade Hal Ashbys Det hårda straffet som inspirationskälla. 

Det hårda straffet eller The Last detail (1973) som den heter på engelska är skriven av Chinatown-manusförfattaren Robert Towne. Jack Nicolson briljerar i rollen som flottisten Buddusky. Han och en kollega ska transportera en ung soldat (Randy Quiad) från Virginia mot sitt fängelsestraff i Washington DC.

Precis som Wes Anderson påpekar och lyckas även efterapa i sin egen film händer det  egentligen inte särskilt mycket i Det hårda straffet (DN 11 maj 2012). Och det är inte oproblematiskt för en film. Det dricks öl, det skrattas och flamsas , det levs och härjas. Och framförallt pratas det.
 När filmen slut  är man ganska mätt och känner inte någon mersmak. Det hårda straffet är inte en helgjuten film. Men ett tidsdokument (politiskt) och en lektion i hur man skriver dialog. Och om inte annat så är filmen sevärd för Jack Nicolsons obetalbara skådespeleri.  


Filminspelningen sägs ha varit stormig. Bland annat skall regissören Ashby  ha gripits för marijuana.
http://www.littlewhitelies.co.uk/blog/cult-film-club-%E2%80%93-the-last-detail-16778
TA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar