Sidor

lördag 21 juli 2012

Vem Satte Dit Roger Rabbit?



Den animerade skådespelaren Roger Rabbit fungerar inte som han ska under filminspelningarna. Producenterna misstänker att något privat gissel ligger bakom hans oskärpa. Detektiven Eddie Valiant (Bob Hoskins) hyrs in. Han får i uppdrag att skugga Rabbits hustru, den attraktiva sångerskan Jessica Rabbit. Det visar sig att hon har en affär med en av filmindustrins mer inflytesrika män, Marvin Achne. Han hittas senare mördare. Stadens domare (Christopher Lloyd) har bestämt sig. Mördaren heter Roger Rabbit och ska fångas. Eddie Valiant är dock inte lika säker på att så är fallet...


Första 45 minuterna är rasande underhållande. I filmens inledning ser vi ur själva filmen som Roger Rabbit spelar in. En tecknad Disney liknande produktion. Efter någon minut så hör vi hur någon säger "Cut" och nu ser vi människor möter teckande figur. Det är fortfarande en märklig och mäktig upplevelse. Robert Zemeckis (Tillbaka till framtiden, Forrest Gump) banbrytande film fyller i år 24 år. Roger Ebert gav den full pott, och tycker filmen är lika tekniskt skicklig som ET och Närkontakt för tredje graden. Han menar också att skådespelarna som t ex Bob Hoskins agerar som han hade talat med tecknade figurer hela livet. Fullständigt naturligt. Och att man själv vänjer sig med det extraordinära mötet mellan människor och Toons , som de kallas.
http://rogerebert.suntimes.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/19880622/REVIEWS/806220301/1023


Vem satte dit Roger Rabbit? (1988) har inspirerats av Chinatown (1974) , i bägge filmerna ser vi en detektiv som bär på ett trauma. Tiden är densamma för bägge historierna, 40-tal. I den här filmen har detektiven Valiant svårt att närma sig Toontown, en stadsdel där bara tecknade figurerar vistas. Men givetvis vill hans öde något annat.
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar