Sidor

söndag 11 november 2012

COMPLIANCE
amerikansk thriller
regi: Craig Zobel
medverkande: Ann Dowd, Dreama Walker, Pat Healy m fl.
Speltid: 90
Betyg: AT AT

En chef för en snabbmatsrestaurang får ett telefonsamtal från någon som påstår vara polis.
Polisen menar att en av de anställda har stulit pengar från en av matgästerna. Detta är bara början på
elände som slutar med sexuellt förgripande.....

Filmen bygger tydligen på en sann berättelse. 2004 förekom en brottsvåg kallad "The strip search prank call scam" (. 23 Stockholm 23:e internationella filmfestivaltidning) 70 brott anmäldes innan gärningsmannen kunde gripas.


Compliance är  en stundtals smärtsam och nästintill pina till film. Det är närgånget och det blir jobbigt att se stackars söta Betty utsättas för det ena förnedringen efter den andra.  Och jag antar den effekten vill väl regissören Zobel uppnå med filmen. Känslan av frustration och äckel. Känslan av outhärdlighet och maktlöshet. Samtidigt är historien alltför sensationell och man blir förbannad att se dumheterna samlas på hög. Filmens tanke är att visa vad människor är benägna att göra för att tillgodse auktoriteter och makt i samhället. Och vad detta kan få för konsekvenser om människan inte agera efter eget huvud och agerar okritiskt.


Men det blir för extremt att se den medelålders chefen Sandra bara svälja bisarra, förnedrande och konstiga förslag från Herr Telefonröst som kallar sig för Officer Daniels. Filmen faller på sin egen idé kan man säga. Var är dem kritiska rösterna? Varför är chefen Sandra en robot? Om polisen säger att han inte har tid att komma till restaurangen, men han har tid att prata oändligt länge i telefon, hur hänger det ihop? Varför går inte Bettys kompis Kevin in och kolla mer vad som försegår? Det hade behövts mer finess och kanske en annan ton i filmen, stråkmusiken känns dessutom ganska opassande här. Det ger oss mer en slags stram independent känsla (Hal Hartley) än psykologisk thriller över sig. Men detta tar ändå inte ifrån att Compliance skrämmer mig, dig och många till.TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar