Sidor

söndag 11 november 2012



Få har väl undgått årets juryordförande för Sthlm filmfestival, Peter Fonda. Legenden fick motorcykeleskort till biografen Skandia före visningen av klassiska Easy rider (1969). Han var på strålande humör. Fonda trodde att filmen skulle slå, men kunde aldrig ana vilken kultstatus den har fått och har fortfarande så här drygt 40 år senare. Han var 28 år när han skrev manus till Easy rider. Det var avklarat på några timmar. Sedan skall han ha ringt och väckt kompisen Dennis Hopper. Han ville ha honom som regissör.
 
Hopper ville först inte ha med Jack Nicholson, han ville hellre ha med någon med Texas accent. Men Fonda var envis. Vill du ha någon som kan agera? Ja, då ska du ta Nicholson, lär Fonda ha sagt.

När jag ser och hör Peter Fonda blir jag först påmind om hur han liknar kompisen Jack Nicholson. Leendet och glasögonen. Och någon slags stjärnaura som båda förmedlar med små, små medel.   


Och familjen Fonda, inga vanliga Svensson direkt. Fadern Henry, syster Jane och dottern Bridget som enligt pappa Peter är den mest begåvade aktören i familjen – någonsin.

-          Jag hoppas hon återupptar skådespeleriet, just nu är hon enbart mamma till några underbara barn. Det är viktigt att det inte går för lång tid.  Om så är fallet, kan man börja vackla och fundera för mycket, säger en avspänd Peter Fonda, intervjuad av moderator Caroline Hainer.


Enligt Peter Fonda är Easy rider fortfarande aktuell än idag. Filmen handlar enligt honom om frihet. Och han säger det inte riktigt rakt ut, men någonstans förstår jag. Världen har inte blivit en bättre plats att vistas i. Det blev inte som Captain America och Billy sökte och drömde om. We´re blow it, som Fondas karaktär Captain America säger i filmen.


Fonda har gjort över 80 långfilmer. Trots det är det bara en film som alla fråga om.

-          Det är alltid lika kul och prata om Easy rider. Men jag har gjort annat också, och så skrattar han hjärtligt och möts av applåder.


I det college som spelas upp på stora duken före filmen, får vi glimtar av Peter Fondas karriär. Han spelar skurk i Steven Soderberghs The limey (1999) och han blev oscarsnominerad för rollen i bortglömda Ulees gold (1997).

Så var det dags för publikens frågor. Moderator Hainer ser inte hur jag vinkar. Däremot Peter Fonda ser mig. Samtidigt får han kontakt med en manlig åhörare längre fram. Han frågar om hur Fonda förbereder sig för sina roller. Fonda svarar standardmässigt, tackar för sig och lämnar salongen med stora applåder efter sig. TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar