Sidor

tisdag 14 maj 2013

VINTERBERGS HÄXJAKT






JAKTEN
(Jagten)

Danskt drama, biopremiär  12 april 2013
Manus & Regi: Thomas Vinterberg
Medverkande: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Annika Wedderkopp m fl.
Längd: 115 minuter

AT AT AT AT


Danskjävlar! Ja, Ernst-Hugos klassiska replik från Lars von Triers Riket ekar i mitt huvud efter att ha stapplat ut från Thomas Vinterbergs ur-starka drama Jakten. Snart är det åter dags för filmfestivalen i Cannes (börjar i morgon onsdag) men redan förra året tävlade Jakten och Mikkelsen vann pris för bästa huvudroll. Inget att protestera mot direkt, han är fantastisk i rollen som Lucas vars liv börjar komma rätt köl efter en uppslitande skilsmässa. Han har ett nytt jobb på en förskola, en ny kvinna ("polska", engelsk-talande Alexandra Rapaport) och hoppas kunna umgås mer med sin tonårige son som bor hos mamman.



Men så plötsligt händer det. En flicka på skolan påstår att han gjort något mot henne "som bara ska ske mellan vuxna människor" som föreståndaren säger när hon informerar Lucas om anklagelserna.
Det lilla tajta samhället där alla känner varandra och går i kyrkan och jagar rådjur i skogen vänder honom ryggen utan större eftertanke. Alla vet ju att ett barn inte ljuger, sägs det, och det spelar ingen roll för Lucas vad han bedyrar eller gör, endast flickvännen, hans son och någon till tror på honom, men händelsen har skakat om samhället rejält och Lucas blir utsatt för en klassisk häxprocess.



Jakt-scenerna, som är centrala i filmen, får mig att tänka lite på The Deer Hunter. Speciellt spelet mellan de andra i jaktlaget och Lucas före och efter pedofili-anklagelserna.

Filmer av den här typen har gjorts förut, men sällan så här stramt och osentimentalt. Och det är oerhört känslosamt, man sitter och blir förbannad och lider något makalöst med Lucas. Och undrar hur man själv skulle agera.



Ryktesspridningar av det här slaget, speciellt i ett mindre samhälle, kan få katastrofala följder och ingenting blir någonsin detsamma efteråt. Det är den absolut sista scenen ett absolut och starkt bevis för.

Efter mästerverket och internationella genombrottet Festen (1998) och en minst sagt misslyckad utflykt till Hollywood är Vinterberg tillbaka på dansk mark och fyrar av en riktig dynamitgubbe till film.

Göran.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar