Sidor

tisdag 24 maj 2016

Loach vinner Guldpalmen igen!


Det blev 79-åriga Ken Loach som knep årets Guldpalm i Cannes för filmen I, Daniel Blake. Filmen handlar om hur vägarna korsas mellan en sjukskriven snickare från Newcastle och en singelmorsa med liknande jobbsituation i London....
I, Daniel blake lär vara som flera av Ken Loach filmer - hoppfull socialrealism....


Valet av Ken Loach film är glädjande och skvallrar om politisk medvetenhet. Det som händer i Loach film, nämligen att människor hamnar i kläm i byråkratin , sker så väl i Sverige som i övriga Europa.

Det är hedervärt och fascinerande att Ken Loach fortfarande står kvar i sina värderingar och måste sägas tillhöra tillsammans med Bröderna Dardenne , vår tids främste skildrare av utsatta människor på samhällets undre del. Detta är Ken Loach andrar Guldpalmvinst i Cannes (han vann så sent som 2006 för filmen Frihetens pris med Cillian Murphy)....

En öm kyss (Ae fond kiss) från 2004

Loach har gjort flera mycket sevärda filmer, och jag skulle verkligen rekommendera att du ser En öm kyss (2004), Mitt namn är Joe (1998), Land och frihet (1995), Kes - falken (1969) och It´s free world (2007)


Juryns pris gick till Andrea Arnolds American Honey, underbarnet Xavier Dolan fick Grand prix för filmen It only the end of the world. Rumänske regissören Cristian Mungiu (4 månader, 3 veckor och 2 dagar) fick dela pris för bästa regissör med fransmannen Olivier Assayas för filmerna Bacalaureat respektive Personal Shopper (med Kristen Stewart och Anders Danielsson Lie från Oslo 31 augusti)

Källa: http://www.svt.se/kultur/film/ken-loach-vinner-guldpalmen-i-cannes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar