Sidor

tisdag 19 juni 2018

En kontroversiell 25-åring

 Skandalomsusade kultfilmen Sökarna (1993) fyller 25 år och firades nyligen med visningar på stor duk på Rio bio. Det är lite kul att se Behind the scenes med regissörerna Daniel Fridell och Peter Cartiers och övriga från filminspelningen. https://youtu.be/r51DiHYNhjs. Det blir som en tidsresa tillbaka till svensk film från tidigt 90-tal.

Då vill de unga regissörerna Fridell och Cartiers  göra något nytt och annorlunda i svensk film. De jobbar med mestadels amatörer , handkamera och dialogen/språket var långtifrån teatralisk. De önskar komma bort från ett gråaktiga klimat som finns i svensk film. Färgen blir central i deras produktion. Cartiers nämner Kurosawas film Drömmar (1990) som en inspirationskälla för formen. De anlitar därför en produktionsdesigner med bakgrund som konstnär, nämligen Carouschka Streijffert. Hon säger att när man jobbar med färger , kommer också människorna fram tydligare, vilket verkligen speglar filmen.

Filmen väckte Starka Reaktioner

Cartiers/Fridell ville skapa debatt med filmen om ungdomar på glid, som tidigt hamnar i tung kriminalitet och droger. De sades ville komma bort från socialrealism med pekpinnar. Ironiskt nog hamnade de i liknande spår som Staffan Hildebrandt gjorde tidigare. Kritikerna var inte nådiga. De menade att  de förskönade det som de ville förkasta: våldet och den kriminella livsstilen.

Filmvetaren Daniel Brodéns tror filmen retade lite när den kom för dess amoraliska skildring av gäng och ungdomskriminalitet. https://www.svt.se/kultur/han-ar-lugn-sokarna-fyller-25-ar

Filmcensuren klippte bort hela tre minuter av biografversionen. Man ansåg att inte ens en vuxen publik tålde "oralsex" , "kraftig gruppmisshandel" eller "blodig skallning. Detta väckte naturligtvis skrivirer i pressen. Dessutom kom det fram att skådespelaren Liam Norberg , som spelar huvudrollen i filmen, hade tidigare häktats misstänkt för rån och mordförsök i samband med ett värdetransportrån. Det sades att han satsat 1,5 miljoner kronor ur egen ficka på filmen Sökarna. (Källa: s.787 Tusen Svenska klassiker , Gradvall/Nordström/Nordström/Rabe , Norstedts, 2009)
  TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar