Sidor

torsdag 28 juni 2018

Ridley Scotts omtalade magplask

Ridley Scotts The Counselor (2013) blev genomgående utskälld och sågad av en nästintill enig kritikerkår. Den högt aktade författaren Cormac McCarthy (No country for old men) filmmanusdebut höll inte riktigt måttet, tyckte man.
https://www.svd.se/bildsatt-pladder-i-loskokt-thriller
https://ng.se/recensioner/film/the-counselor
https://www.moviezine.se/movies/the-counselor
https://www.svt.se/kultur/film/the-counselor

Den stjärnspäckade ensemblen underpresterade och var långtifrån sin höga standard , sades det. En märklig sexscen med Cameron Diaz och en sportbil verkade göra störst intryck, vilket inte var något bra tecken. Nej, det fick illustrera filmens mossighet och hur den genomsyras av idétorka, smaklöshet och gubbsjuka.

Cameron Diaz förtjänar givetvis något bättre än rollen i The Counselor. Men trots bilsexscenen är hon ändå bäst i hela filmen. Hon är en underskattad aktris och frågar du mig , så har hon sin bästa tid kvar. Får Diaz rätt manus och rätt roll kan hon göra underverk. Vi har sett det förr. Hon har fullständigt briljerat med komisk tajming i  t ex Charlies änglar (2000) och agerat kyligt kalkylerande i Any given sunday (1999).

I The Counselor är hon smart och lurar skjortan av alla. Hon påminner om en modernare variant av Faye Dunaway. Brad Pitt är ju alltid rolig att se. Hur kommer han se ut? Vad gör han? Han har blivit en "festhöjare". En gycklare. En artist som verkligen bjuder på sig själv.

Men i övrigt blir man kluven till en film som The Counselor. Det är kanske överflödigt att tillskriva Ridley Scott numera bära på ett alltmer ojämnt CV. Men så är det. Har han blivit filmvärldens Neil Young? I den meningen att han har svårt att lägga av, och bara matar oss med  en tröttare film efter film, en sömnigare platta efter platta. Och i själva verket har "tåget" gått för länge sedan. TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar