Sidor

onsdag 6 juni 2018

Inte bara 2001- ett rymdäventyr som kom år 1968...


Det har gått 50 år. Ett halvt sekel. Länge sedan men inte allt har blivit gammalt och mossigt.


1968 var ett händelserikt år på många sätt. Som tidigare skrivits om här så hade Stanley Kubricks "År 2001 - ett rymdäventyr" premiär och efter en knackig start hos publik och kritiker så blev den en succé och är numera en av de mest hyllade och mest stilbildande filmerna som gjorts.
(Lyssna på "Stil" på P1 - https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1070548?programid=2794 )

Men det kom fler "hyfsat bra" rullar det året som inte bara klarat av tidens tand på ett galant sätt. Utan också än idag är mer eller mindre oöverträffade.
Här är några av de bästa och mest kända!

George A. Romeros zombieklassiker "Night of the living dead". Utan den skulle vi nog inte haft en tv-serie som "The Walking Dead" idag...


"Bullitt" med Steve McQueen. Biljakternas biljakts-film där allt gjordes på riktigt framför kameran.

"Apornas planet" med Charlton Heston, den första och i mitt tycke klart bästa av alla de uppföljare som gjordes då. Och som görs på nytt i vår tid. Har också ett slut som är en av filmhistoriens absolut bästa och mest effektfulla.


Roman Polanskis skräckis "Rosemary's Baby" kom 1968 och är ju utan att överdriva fortfarande i dag en stilbildande klassiker i genren.


"Örnnästet" (Where Eagles dare), krigs-och äventyrs-filmen baserad på roman av Alistair McLean med Richard Burton och Clint Eastwood i de ledande rollerna, anses vara en av de bästa i sin genre.

Clintan  och Richard Burton i Örnnästet.


En av de mest stilbildande och odödliga  westernfilmer som gjorts kom detta år. "Harmonica - en hämnare" eller som den hette på engelska "Once upon a time in the west" (Eller som den heter på Italienska, "C'era una volta il West"). Italiensk-amerikansk western i regi av Sergio Leone och idag är det en klassiker, men den floppade i USA på den tiden och har väl blivit klart mycket större i Europa än i USA.

Komedier har ju svårt för att åldras, sägs det. Humor är lite av en färskvara, och det stämmer ju oftast, men Bröderna Marx är fortfarande, i sina bästa stunder, oslagbara och Monty Pythons humor är den bästa jag vet. Även Peter Sellers-filmen "Oh, Vilket Party" (The Party) håller för att se om då och då. Blake Edwards komedi om den indiske filmarbetaren (Sellers) som av misstag blir bjuden på en fest är hysteriskt rolig med en briljant Sellers.


Hemma i Sverige hade dokumentärfilmen "De kallar oss Mods" premiär. Första delen i Stefan Jarls omdiskuterade och hyllade "Mods-trilogi" om trasiga, unga människor på glid utanför samhället.

1968 var ett starkt filmår som skulle visa sig bara vara början på en gyllene epok inom inte bara amerikansk film utan även i Europa. 1968 fram till några år in på 80-talet är nog den kanske mest vitala och mästerliga period inom filmen som funnits.

GS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar