Sidor

söndag 24 juni 2018

Fotboll på vita duken

 

VM i fotboll är ju i full gång och det engagerar många i vårt land (även om majoriteten på mitt jobb är ganska så ointresserade...ett intressant ämne för en annan artikel... är intellektuella och litterära människor mindre sportintresserade än andra, och i så fall, varför är det så?).
Sport och film har ju inte alltid funkat så bra ihop, men det finns undantag, och då har det oftast handlat om filmer om amerikansk fotboll (Any Given Day, 1999, Jerry Maguire, 1996, The Blind Side, 2009, för att ta några bra exempel) eller Baseball (Drömmarnas fält, 1989, Bull Durham, 1988, båda med Kevin Costner, Tjejligan, 1992, Moneyball, 2011, för att nämna några av de bästa i genren, ja just det, The Fan från 1996, i regi av Tony Scott och med en briljant Robert de Niro i huvudrollen för man inte glömma!

Men bra filmer om fotboll är det jobbigare att hitta, den mest självklara förklaringen är väl att sporten aldrig varit så stor i filmlandet nr 1, US of A. Men sen är det också knepigt rent dramaturgiskt och realistiskt att göra det spännande och bra. Likadant med filmer om tennis, där "Wimbledon" från 2004 ändå är ett hyfsat försök att göra något bra. Likaså Woody Allen's Match Point från 2005, som kanske inte är en tennisfilm per se, men det förekommer tennis i den och det är en utmärkt film hur som helst.

Jag har tagit fram några fotbollsfilmer som är värda att kolla in!

"Skruva den som Beckham", 2002, en charmig, brittisk feel-good-film med Kiera Knightley bland andra.



"The damned United", 2009, en sevärd, brittisk dramafilm om tränaren i ett av de mest klassiska fotbollslagen i England, Leeds United. Leeds, som idag och sedan en tid tillbaka finns i den engelska fotbollens andraliga, hade sin storhetstid på 70-talet då man var ett storlag, både inhemskt och utomlands. Filmen handlar om tränaren Brian Clough som tränade laget i endast 44 dagar i inledningen av säsongen 74/75 innan han fick sparken. Mycket bra film som baseras på en roman med samma namn av David Peace.



Filmen "Goal!" från 2005 har jag inte sett men den rosades av kritikerna och blev en hyfsad framgång när den gick på bio. Handlar om killen Santiago som tillsammans med sin familj flyr till USA och den fotbollspassionerade Santiago blir upptäckt av en talangscout och på den vägen är det. Han hamnar i England, i Newcastle och får även spela i Real Madrid.



En av de mer kända fotbollsfilmerna, fast som skildrar fotbollen ur ett hängivet fans ögon, är ju "Fever Pitch", som bygger på romanen med samma namn av brittiske författaren Nick Hornby. Kom 1997 och hade Colin Firth i huvudrollen.



Vad sägs om denna laguppställning? Sylvester Stallone, Max Von Sydow, Michael Caine, Pelé, och med förbundskapten (regissören) John Huston! Jodå, i filmen "Den sista matchen (Escape to Victory, 1981) hittar man dessa "spelare" som i ett tyskt fångläger under andra världskriget lyckas få till en match mot det tyska landslaget. Vad tyskarna inte vet är att fångarna samtidigt planerar en flykt... (von Sydow, ska tilläggas, är en tysk officer och är inte med i fångarnas lag).



Nämnas måste ju också Bill Forsyths "Gregory's Girl" från samma år som ovan nämnda film, 1981 och denna skotska urcharmiga, romantiska "coming-of-age" film handlar mycket om fotboll. Och den hamnade på plats 30 av 100 på det brittiska filminstitutets lista över de bästa brittiska filmerna som gjorts.


OCH, sist men inte minst... eller kanske jo, minst var han nog, men blev störst på planen... "Fimpen", Bo Widerbergs familjefilm från 1974 om 6-årige Johan "Fimpen", en stor bollbegåvning som får spela för Hammarby och sen även landslaget. Som lite kuriosa kan nämnas att Widerberg lyckas få med sig hela det svenska landslaget i filmen!

Nu håller vi tummarna för att dagens svenska landslag slår Mexico på onsdag så att de kan förgylla flera sommarkvällar under detta VM!


Göran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar