Sidor

torsdag 30 september 2010

Bonnie & Clyde's skapare död

Alltid tråkigt att höra om någon stor filmskapares eller skådis frånfälle, även om det i här fallet med regissören Arthur Penn kanske inte var så oväntat, han blev 88 bast.
Han gjorde massa filmer av olika slag, bråkade med etablissemanget och var en typisk produkt av regimskiftet inom amerikansk film på 60-talet då makten flyttades från filmmoguler och producenter till regissörer och skådisar.
Hans mesta kända rullar är ju förstås Bonnie & Clyde (1967) och Little Big Man (1970) och den förstnämnda är inte bara ett mästerverk och en milstolpe utan kanske den film som bäst definierar amerikansk 60-talsfilm. Med sin tidsskildring, med sitt temperament, med sin realism inom både våldet och teckningen av karaktärerna och miljöerna och inte minst sympatierna mot "samhällets fiender" Bonnie & Clyde gjorde att filmen blev den kultfilm och klassiker den är idag.

Kuriosa; hans storebror var den berömde fotografen Irving Penn som dog 2009.



En helt annan sak: Neil Youngs nya platta Le Noise är helt underbar! Karln är ensam med några gitarrer och mixen av hans sång, ett gäng lägereldssånger och några skrammelstycken på sättet bara han kan gör de blott 9 spåren till sann lycka!
Forever Young!

GS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar