Sidor

onsdag 1 september 2010

När filmens bilder får förklara verkligheten

Lyssna gärna på Livet och Döden (28/8) i SR P1 med temat Spegeln. Regissören Ruben Östlund berättar där om hur hans filmreferenser får förklara verkligheten.

http://www.sverigesradio.se/sida/default.aspx?ProgramId=3443


I centrala Stockholm blev han och en kamrat ögonvittne till ett bankrån. Genast tänker Östlund på bankrån från filmen värld. Ni vet, scener där rånare bryter sig in och bankanställda grips av panik. Och där en medarbetare har tillgång till en knapp dold under disken. Ett enda knapptryck kan leda till omedelbart polisförstärkning. Vilken sekund som helst.



Point break (1991) är väl den film jag förknippar mest med bankrån. I Kathryn Bigelows sevärda actionfilm rånar ett surfargäng med Patrick Swayze i spetsen flera banker. Skurkarna är iklädda kostymer och presidentmasker. Rånen är ett medel för att kunna leva Drömmen.

Många tänker nog bankrån är lika med filmen En satans eftermiddag (1973) med Al Pacino. På senare år har Michael Manns Heat (1995) och Spike Lees Insider man (2002) speglat bankrånens genomförande och dess psykologi. Det är utdragna och svettigt dramatiska bankråns skildringar.



Forskningen inom pedagogiken har visat att rörliga bilder har stort inflytande och påverkan på oss. Vi kan minnas upp till 65 % av innehållet, 3 dagar efteråt, om det audiovisuella minnet har stimulerats (Kunskapskällor för skolan, 1985, Bo Nilsson/Bengt Richardsson).

Inte helt ovanligt är ju att skolelevers förkunskaper av svenska rättsförhandlingar baseras på amerikanska filmer och dess rättegångsscener.
Under 90-talet gjorde advokaten John Grisham kometkarriär som romanförfattare. Hans romaner  blev på modet och flera filmatiseringar kom till, Klienten (1994), Pelikanfallet (1993), Firman (1993) och Juryn (1997) för att bara nämna några exempel. Det är sämre ställt med svenska filmer som skildrar rättsprocessen, men visst finns det små glimtar i Tusenbröder (2002) och i Sökarna (1993) samt andra ungdomsfilmer, men knappast med pedagogiskt syfte. Jag väntar spänt på en autentisk svensk rättegångsthriller! Undrar vad Jens Lapidus gör just nu? TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar