Sidor

torsdag 30 december 2010

ÅRETS 10 BÄSTA FRÅN GÖRAN & THOMAS

GÖRANS FAVVISAR FRÅN ÅRET SOM GÅTT:


5. THE SOCIAL NETWORK (Bio)


David Finchers grymt underhållande drama om Facebooks grundare Mark Zuckerberg. Som spelas av Jesse Eisenberg vilken ryktas ligga bra till för en Oscars-nominering. Och vi fick på allvar stifta bekantskap med den amerikanska Lisbeth Salander - Rooney Mara.
Mara och Eisenberg i Facebook- rullen. 

4. INCEPTION (Bio)


Dark Knight- regissören Christopher Nolan visade återigen sin storhet med denna originalstory om ett gäng individer ledda av Leonardo Di Caprio som jobbar med att infiltrera folks minnen. Håller redan på att få modern klassikerstämpel. Och Di Caprio tog defenitivt steget upp som 10-talets största affischnamn.



3. TOY STORY 3 (Bio)

Femton år efter första banbrytande filmen kommer den tredje storyn om de levande leksakerna med cowboyen Woody som deras ledare. Trots otroligt höga förväntningar infriade Pixar dessa och leverade en maximalt underhållande och fantastiskt fantasifull animerad film som likt de tidigare blinkar åt klassiska filmer. Här mycket med rymmar-rullar som den kanske bästa i genren -  Den Stora Flykten med bland andra Steve McQueen.

2. SOMEWHERE (Bio)

Sofia Coppola fortsätter sin utforskning av kändisskapet och dess baksidor. Coppola har denna gång inte enbart fått positiv kritik, många tyckare menar att hon har drivit sin tes så hårt att det blivit Kejsarens nya kläder. Att det bara är tomhet om tomhet. Men då har man missat målet och poängen. Ingen kan som Sofia Coppola så konsekvent och så precist beskriva vår generations identitetslöshet, ensamhet och själslig tomhet.

Stephen Dorff, Sofia Coppola och Elle Fanning på filmfestivalen i Venedig.


1. THE WALKING DEAD (TV-serie, säsong 1)





Efter att ha sett 3 avsnitt från den korta säsongen, bestående av 6 episoder, kan jag bara konstatera att bolaget som gav oss fantastiska Mad Men på nytt lyckats att inte bara skapa en ny beroendeframkallande tv-serie utan faktiskt också berikat alla oss som gillar starka historier, oavsett i vilket format det än är, med en ny succé-serie. Som dessutom handlar om zombies.


Skaparen bakom serien (som bygger på kultförklarade seriealbum), Frank Darabont, regisserade senast den lyckade Stephen King- filmatiseringen av The Mist och är van vid det dystopiska och mörka. Men vet även att det viktigaste är en stark story och intressanta karaktärer. Och det har The Walking Dead. I want more, more, more...


Bubblare: En Profet(Bio), Fish Tank (DVD), Mad Men (TV-serie), The Event (TV-serie), Kick-Ass (Bio).

GS.

THOMAS VÄLJER :


5) AMERICAN TEEN  (DVD) - Oemotståndlig uppdatering/hyllning av 80-talets collegefilmer, och fejk eller inte , Nanette Burnsteins dokumentär lockade både fram nostalgi, skratt och vemodet.

4) MAD  MEN (tv-serie) - Diskussionen om att tv-serier är den nya litteraturen (läs, drogen) känns inte här  alldeles orimlig. Oändlig cigarettrök, unkna könsroller, alienation och obönhörliga sprickor i The American Dream...Undrar vad Bergman hade tyckt om Mad men?


3) HÄMNDEN (bio) - Susanne Bier återvände hem till Danmark och gav oss ett stark och tungt drama om våld och förtryck. Hennes Hollywoodbesvikelse, Things we lost in the fire  har vi nu glömt.


 2) EN PROFET (bio) - Jaques Audiard fängelsefilm växte till en jätte efter visningen. Fransk film må inte vara lika dominant som förr, men nog kan de berätta historier på ett eller annat sätt. Må Gudarna säga eller skriva  "Non american remake...merci"....


1) SOMEWHERE (bio) - Sofia Coppolas mest personliga och lyckade film, hittills. Nog skymtar hennes barndom här och var i filmen, och inte minst mellan Stephen Dorffs avtrubbade skådis och dess bortglömda dotter, fantastisk spelad av Elle Fanning.

Bubblare: This is england ´86, Prodigal sons, Wikileaks - med läckan som vapen, Rolling stones  Exile on main street, An education, Miss Kicki och Sebbe.

TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar