Sidor

tisdag 14 december 2010

Mycket sevärt besök i The Town



THE TOWN
Bio 2010-12-15
Betyg: AT AT AT AT

Ben Affleck's andra film som regissör "The Town" är ett fett, bullrigt och påkostat action-drama som höjer Afflecks värde som regissör ett snäpp. Precis som i Dennis Lehane-filmatiseringen "Gone Baby Gone" som kom för ett par år sedan utspelas bankrånar-filmen "The Town" i Affleck's barndomsstad Boston och som man får reda på i början av filmen så drabbas den staden av fler bankrån än någon annan stad i USA.







För Ben Affleck, som även spelar huvudrollen, och hans kompisar är bankrånandet en livsstil. Men problem uppstår när han och hans kumpaner rånat en bank och tagit en kvinnlig bankchef till gisslan för att sedan släppa henne vid havet. Oroade över att hon kan ha sett och hört för mycket så börjar Affleck förfölja henne samtidigt som han gradvis blir kär i henne. Hans kumpaner vill att han gör sig av med henne, men han känner att det kan vara dags att dra sig tillbaka, att lämna det gamla livet bakom sig och börja ett nytt med sin nya kärlek. Men hon vet inte om hans hemlighet...


Samtidigt dras nätet åt kring honom och hans gäng när FBI kopplas in och försöker en gång för alla sätta gänget bakom galler genom att gå via ledarens (Afflecks) flickvän.






Påminner en hel del om Michael Mann's "Heat" från 1995 med De Niro och Al Pacino, men är inte alls i samma liga, dock är den på intet sätt dålig, tvärtom. Dessutom känns den ganska så realistisk och skitig för att vara en Hollywood- actionrulle. "The Town" bubblar av Afflecks kunnande och kärlek om och till staden Boston, det är en slags hatkärlek och sympatierna för "det lilla folket", arbetarna, är tydlig och hantverket är gediget och proffsigt och snyggt. Kul att se "Mad Men" stjärnan Jon Hamm (Don Draper), han är mycket bra och karismatisk som envis FBI-agent och visar att det finns ett liv för honom efter "Mad Men". Att Blake Lively från tv-serien Gossip Girl dyker upp i filmen och gör det dessutom ganska så övertygande var ganska oväntat. Speciellt som att hon lirar en neddekad knarkande singel-mamma. 
Bäst är Jeremy Renner från Hurt Locker som den orädde, galne barndomsvännen och kollegan till Affleck. 






"The Town" är en ambitiös, välspelad, snygg och mycket actionfylld och spännande bankrånarrulle som man bör se på bio. Inte minst för de spektakulära biljaktsscenerna och skjutuppgörelserna. Ben Affleck befäster sin position som en "rising star" inom filmskapandet och även om han aldrig varit dålig som skådis (vilket den här filmen visar på) så känns det som att filmregissör är det Ben Affleck ska satsa på.


GS.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar