Sidor

tisdag 14 december 2010

Elliott Guld

Gould som Marlowe i The Long Goodbye
(Donnan är den danskfödda baronessan Nina Van Pallandt)


Elliott Gould, född 1938, var i huvudstaden förra veckan och blev intervjuad på Filmhuset av Johanna Koljonen. Allvarligt talat var inte där, men jag vill ändå ta tillfället i akt och hylla denna amerikanska doldis-skådis som jobbat med Ingmar Bergman och bland annat lirat huvudrollen i en av mina absoluta konspirations-thrillers of all-time, Capricorn One från 1977.

För dagens bio- och tv-publik är han nog mest känd som Ross och Monicas pappa i Vänner och kanske också för Ocean's trilogin vid sidan om de mer kända i form av Braddan och Clooney.

Enligt imdb.com så skulle Ingmar Bergman ha tyckt att Gould var svår att jobba med i filmen Beröringen (The touch) från 1971.
Har sonen Jason Gould med ex-frun Barbra Streisand.




Har varit värd för Saturday Night Live 6 gånger och blev Oscarsnominerad för bästa biroll i komedin Bob & Carol & Ted & Alice (1969) i regi av Paul Mazursky.

Enda skådis som varit med i s.k. cameo-roller i mer än en Mupparna-film.

Härunder kommer några favoritfilmer med denna amerikan som verkligen provat på det mesta, allt från Bergman till b-krigsfilmer som Flykten till Athena.

Capricorn One (1977, Peter Hyams)
Långt farväl (som Philip Marlowe i regi av Robert Altman, 1973)
Bugsy (Barry Levinson, 1991)
Ocean's Eleven, Twelve, Thirteen, Steven Soderbergh, 2001,2004,2007)
MASH (Robert Altman, 1970)

MASH tillsammans med Donald Sutherland

Och jag måste nog ta med Flykten till Athena (George P. Cosmatos, 1979) också, även om den inte är någon höjdare, men jag såg den när jag var mycket ung och det var en av de där första barnförbjudna filmerna man såg och alla de gjorde intryck. På ett eller annat sätt.

GS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar