Sidor

lördag 6 oktober 2012

Enastående


SEARCHING FOR SUGAR MAN
svensk brittisk dokumentär av Malik Bendjelloul
Medverkande: Rodriguez, Steve Rowland, Clarence Avant, Stephen "Sugar" Segerman m fl.
Speltid: 1 tim 25 min
Betyg: AT AT AT AT AT

FilmHösten 2012 som flera redan har påpekat tillhör svensk film. Och i synnerhet svensk dokumentär film. Först Palmefilmen och nu Searching for sugar man av Malik Bendjelloul.

Det är enastående historia utan dess like. Balladen om mexikanamerikanske musikern Rodriguez är högst älskvärd; en ung, mytomspunnen och begåvad musiker spelar in skivor under 60 och 70-talet. Men ingen verkar bryr sig om hans musik. Enligt sägnen tänder han eld på sig själv under en spelning i mitten av 70-talet. Efter det har ingen sett eller hört någonting om honom....Men är det verkligen sant? Vad hände med honom? och framförallt Varför uteblev genombrottet? Rodgriguez hade ju allt: attityd, myten, texterna och låtarna. Hur kunde världen (västerländska) låta sig vara så likgitlig? 

Regissören/Producenten Bendjelloul (hade en roll enligt imdb.com i Ebba och didrik) har ett förflutet på SVTs Kobra och har bland annat gjort filmer om Kraftwerk). På filmens officella hemsida (http://www.sonyclassics.com/searchingforsugarman/site/) berättar han att vägen till den klara filmen började 2006. Han hade gjort flera produktioner för svensk tv. Han letade goda berättelser och reste runt i Sydamerika och i Afrika.  I Kapstaden mötte han Stephen  "Sugar" Segerman som var högst involverad i "återupptäckten" av Rodriguez. Segerman redogjorde hans historia och Benjelloul kunde inte stå emot att förälska sig i musikerns livsöde. Och tacka Gud för det! TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar