Sidor

söndag 18 juli 2010

en fantastisk räv och ett solrike


Såg äntligen Den Fantastiske Räven häromdagen, en stop-motion animerad dockfilm i regi av Wes Anderson, mannen som gett oss de fantastiska rullarna Rushmore, The Royal Tenenbaums och The Darjeeling limited (har har även gjort The Life Aquatic men den är i mitt tycke inte i nivå med de andra), men detta är alltså hans första animerade film. Baserad på en berättelse av den brittiske kultförfattaren Roald Dahl som skrev en massa klassiska böcker, bland annat Kalle och Chokladfabriken som blev en underbar rulle i händerna på Tim Burton.


Oerhört charmig och underhållande skröna om en rävfamilj och deras öden och äventyr och precis som de bästa Pixar-filmerna så tilltalar Fantastic Mr. Fox både vuxna och barn med sin mix av fantasifull och rolig animation. Och med en grundstory och känsla som kommer både från Andersons tidigare filmer blandat med en klassisk caper-story typ Ocean's Eleven. Och det inte så lite tack vare en njutbar George Clooney som Mr. Fox, räven som inte kan motstå vad han egentligen är, nämligen ett vilddjur och därför måste jaga kycklingar och hamna i trubbel.

Att man automatiskt tänker på Andersons tidigare verk har mycket med castingen att göra. Förutom Clooney, så figurerar Anderson- skådisar som Owen Wilson, Bill Murrray och Jason Schwartzman och inte bara ser deras karaktärer ut som ansiktena bakom rösterna utan det gör också att man ibland nästan glömmer bort att filmen är animerad. Eller, det gör man ju inte, men det blir en typisk Anderson film trots att det inte är en "riktig spelfilm".



Övriga röster som förekommer är Meryl Streep, Michael Gambon (Den sjungande detektiven), Willem Dafoe (suverän som Rat!) och Pulp- sångaren Jarvis Cocker. Alla inblandade verkar haft kul och oavsett om det är en råtta, grävling eller en räv så blir djuren väldigt lika sina "ägare" och det gör att man inte bara har kul utan också blir engagerad i deras fantastiska äventyr och kamp för sin överlevnad.

Wes Anderson visar med The Fantastic Mr. Fox att han även bemästrar animation och jag hade ett visst motstånd innan (kände att det var en barnfilm med kända röster och det var inte vad jag ville se av Wes Anderson) men det försvann rätt snabbt.

Den Fantastiske Räven är en mycket älskvärd och underhållande film för både vuxna och barn. Detaljrikedomen är imponerande i sig, den är nästan skrattretande snygg och är man modeintresserad så inbillar jag mig att man går igång på filmens "look" som med djurens kläder och filmens hela design.

Wes Anderson har alltid varit fascinerad av både utseende och insida, både vad gäller själva hantverket, storyn och karaktärerna.

Fantastic Mr Fox är inget undantag.
The Royal Tenenbaums kan den inte rå på, men en liten fantastisk film är det i varje fall.



För övrigt tycker jag australienska bandet Empire of the Sun är ett lysande exempel på mixen av dansmusik och modern indiepop. Deras platta från förra året Walking On A Dream innehåller flera kanon- låtar som t ex We Are The People, Standing On The Shore och Walking On A Dream. Men även lugnare spår som det Angelo (Twin Peaks) Badalamenti- doftande Country skapar gåshud och visar på att Empire Of The Sun är ytterligare ett band från Down Under som skapar smittande popmusik.

1 kommentar:

  1. Jag gillar We are the people skarpt!
    Men kommer deras namn ifrån Spielbergs film Empire of the sun (-88)? som baserades på JG Ballards roman.
    /t

    SvaraRadera