Sidor

söndag 4 juli 2010

Aktuell och Daterad


Svds filmkännare Björn Brånfelt beskriver Irwin Winklers numera kultförklarade thriller Nätet  (The Net,1995) träffande (Svd Kultur 3/7):

”både aktuell och daterad”. Själva sensmoralen/kritiken mot datoriseringen och om hur tekniken tar över och styr människor kommer vi kunna tala om idag, såväl som imorgon.

I filmen får Sandra Bullocks söta Virus-hacker  sin identitet upphävd när hon får ”olämplig” information.

I fängelset iklädd den oranga urtypiska amerikanska fångoverallen får hon ur sig desperat: ”Hela våra liv är uthängda på nätet. Kontokort, försäkring, personnummer”. Ett trött försvarsombud försöker lyssna på samtidskritiken. Men verkar inte ta åt sig.

I filmens början är Bullock på semester i Spanien. Sola på stranden verkar inte vara hennes grej. Hon har hon svårt att stänga av datorn. Bokstavligen. Hon jobbar. En främling lite längre bort ser det och tar kontakt med henne.



Bullock och engelsmannen verkar dela samma syn på samtiden. ”Här är vi på kanske världens vackraste strand någonsin, och det enda vi kan tänka på är…

Är hur vi ska kunna  få igång datorn på snabbaste sätt”…

Nätet känns onekligen inte som den gjordes igår, utan tittar vi bara på förtexterna, ja då skulle jag tro att filmen har producerats under tidigt 80-tal. Stora bokstäver som korsar varandra till gråa, lila och turkosa färgtoner och som läggs ihop till filmens titel. Men det råder också något gammalmodigt över karaktärernas mode, och framförallt finns den där övertydligheten (eller traditionen/klyschor) i amerikansk film, som, sista decenniet flera tv-serier HBO har försökt lämna.


Sandra Bullocks karaktär är VERKLIGEN den trevliga och goda fen i filmen.

Äppelkinder. Rött lätt långt hår. Gillar pizza.

När hon inte hjälper andra att spåra virus och förgöra dem, ja, då besöker hon sin dementa mamma på vårdhemmet.

Och skurken han ska dö – våldsamt och tveklöst. Innan dess har han haft chanser att döda hjältinnan, men något kom emellan.

Magasinet i pistolen är tomt på kulor. Skurken tar lång tid på sig med avrättningen och säger att ”vi är likadana, Angela”. ”Vi kan fortfarande bli ett par”. När han jagar henne går han bort sig i tivolits publikrusning eller i den ödsliga lagerlokalen.
Å andra sidan idag har skurkarna tillgång till GPS…

TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar