Sidor

tisdag 10 september 2013

STOR filmupplevelse!



1933, New York. En filmproducent, Carl Denham (Jack Black) får inget gehör för sitt nya filmprojekt. Ann Darrow (Naomi Watts) är en ung varieté dansös. Allt som hon omfamnar i sitt liv rycks förr eller senare bort ifrån henne. Det är hennes öde. Hon sparkas från teatern och hänvisas av chefen att ta ett jobb på en burlesk klubb. "Det ger dig pengar, det är huvudsaken", säger han och ger henne en handskriven lapp med adressen.


Hon och filmproducenten Denhams vägar kommer strax sammanflätas. Filmskaparen söker nämligen en kvinnlig stjärna för hans nästa film. Dräkterna är klara, men May West och alla de andra är antingen upptagna eller har fel storlek för kläderna. Utanför burlesk klubben ser han henne i dess annonsfönster. Hennes skepnad reflekteras i spegelglasen. Hon lyser som en stjärna. Han måste ha Henne i rollen!


De hamnar sedan till sjöss på väg mot Äventyret, på väg mot Andra sidan jordklotet för att spela in filmen. Besättningen består av en lurig tysk kapten (Thomas Kretschmann från Undergången) som föga uppskattar filmmakaren.


I båtens undervåning trängs djur i burar med kemiska medel. Ann är stor beundrare av manusförfattaren Jack Driscoll (Adrian Brody). När de möts efter ett missförstånd slår det gnistor mellan dem två. Kemi kallas det visst. Inspelningen rullar på.
Men ett stormoväder och annat gör att besättningen får byta geografisk riktning. Det landstiger en skräck ö , där inte bara vildingarna lever utan också en JÄTTELIK GORILLA....


Peter Jacksons storslagna äventyr King Kong (2005) är imponerande från topp till tå. Imponerande, jag vet det är ett utslitet ord, men jag kan inte bättre beskriva filmen. Det är makalöst underhållande och trots dess långa speltid (3 timmar) har man sällan tråkigt. Det finns en berättarglädje som påminner om en yngre Spielberg och de sensationella och spektakulära miljöerna, effekterna och karaktärerna bidrar till en stor filmupplevelse. Jag sitter och fasas över och ryser av oro och flaxar med armarna när King kong håller i lilla Ann i ena handen och slåss med andra armen. Jag kan också rysa och känna en blandad förtjusning av skräck och spänning i flera scener som jag inte gjort sedan ...sedan .... Ronja Rövardotter (1984), Amazonas - smaragdskogen (1985), Kung Salomos skatt (1985), Indiana Jones & de fördömdas tempel (1984) och Jurassic Park (1993). Det låter larvigt och ja, det är en smula tveksamt beteende. Men jag blir som liten pojke igen när jag ser King Kong. Filmen är en fysisk upplevelse. Det var mycket mycket länge sedan jag levde mig in i en film så väldigt som i just denna.


Apan är fascinerande i sin storlek och kraft och känns inte särskilt konstruerad eller dataanimerad. Den känns ganska äkta. Relationen mellan Ann och King kong växer fram och blir tämligen rörande. Självklart är det några för många tv-spels monster/fighting-scener med i filmen. Man blir lite mätt. Men det företar inte filmens förträfflighet. När jag ser filmen ser man ju människans litenhet. Inför Moder jord. Inför Djuren.


Det är riktigt roligt att se Jamie Bell (Billy Elliot) i en så stor budget-film. Han har en liten biroll som medhjälpare till kaptenen på båten. Och han får sig en dans med undersköna Ann. Naomi Watts befäster med rollen att vara en av Hollywoods nutida största kvinnliga stjärnor och aktriser. Hon har en sanslös utstrålning och det räcker bara med ett ögonkast från henne,  så har hon vunnit biopubliken. Jag blir väldigt känslomässigt engagerad när hon blir fången hos King Kong. "Vi måste rädda henne" , tänker jag.




Hon har några roliga scener på båten med bland andra Kyle Chandler (superb!) Adrian Brody (som känns väldigt säker som matiné hjälte). Kul att se honom i en annorlunda miljö än vad man är van att se honom i. Tänker mest på hans medverkan i Wes Anderson indie-film Darjeeling Limited (2007).   

Slutligen, Peter Jackson skriver in sig med King Kong i moderna filmhistorien. Tillsammas med Titantic (1997), Terminator 2 (1991), Jurassic Park (1993) och några flera titlar står King Kong för banbrytande tekniska visuella mirakel som uppfyller våra allra största drömmar, önskningar och fantasier. TA 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar