Sidor

måndag 23 september 2013


Utskällde Ben Affleck spelar serietecknaren Holden i Kevin Smiths (Clerks) udda komedi Chasing amy (1996). Han blir förälskad i lesbiska serietecknaren Alyssa (Joey Lauren Adams), vilket inte uppskattas av alla. Inte minst av Holdens serietidningskollega Banky (Jason lee)....

Man kan se denna film med olika glasögon. Ett par skulle välja såga filmen och anse att den är för sexistisk, för präglad med för många fula ord och för mycket svordomar, och för homofobisk. Ett andra par skulle nog se det annorlunda. Smårolig, egensinnigt, bitskt, fräckt, intelligent och uppriktigt. Och att det finns en distans, ironi och att man driver faktiskt mångt och mycket med samhällets fördomar och normer.


Ta till exempel Hooper,  en vän till Holden och Banky i filmen. Hooper är svart homosexuell och för en slags anti-vit retorik. Men bakom Svart Pantrarna baskern, och Malcolm X komplexet och Fight the Power garvar han med Banky och köper skivor med Holden.
Att han skulle vilja se varje vit försvinna, det kan vi snabbt glömma...

Har svårt för karaktären Banky som motsätter sig kärlekshistorien , och driver elakt med Alyssa. Han gör ingen utveckling (vilket kännetecknar Kevin Smith och andra indiefilmares karaktärer). Han är enkelsprårig, dum, egocentrisk och trångsynt. Vi kan inte förstå varför Holden envisas hänga med honom fortfarande. Banky är ju en nolla.


Filmens ironi och "lediga stil" blir både dess tillgång och underhållning som förbannelse och undergång. Bäst är faktiskt titelns berättelse som Silent Bob (spelad av regissören Kevin Smith) presenterar under en fika med Holden. Missa inte Matt Damons korta inhopp som serietidningspublicist! Och visst är diskussionen om Star Wars underbar? Detta understryker Mark Cousins sammanfattning av 90-talets filmskapande (The story of film), Filmen hänvisar öppet till andra filmer.TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar