Sidor

söndag 12 mars 2017

Kong is King!

KONG: SKULL ISLAND



Action/ Äventyr, USA 2017
Regi: Jordan Vogt-Roberts
Medverkande: Tom Hiddleston, Samuel L Jackson, Brie Larson, John C Reilly, John Goodman m fl.
Längd 1, 58 tim
Från 11 år
AT AT AT AT

En av de mest långlivade filmmonstren återvänder för första gången sedan Peter Jacksons KIng Kong (2005) och denna gång är det mer en spin-off än en ny version av den klassiska King Kong (som Jacksons version byggde på). Året är 1973 och Vietnamkriget är slut, president Nixon kallar tillbaka trupperna men en av dem, ledd av överstelöjtnant Packard (Jackson), kallas in till ett nytt uppdrag tillsammans med en grupp forskare som lyckats få igenom en expedition till den mytomspunna ön Skull Island som aldrig tidigare utforskats.
Med på resan följer även den f.d. legosoldaten James Conrad (Hiddleston) och krigsfotografen, eller "anti-krigsfotografen" som hon kallar sig själv, Mason Weaver (Larson, Oscarsvinnare för bästa kvinnliga huvudroll i 2015 års bunkerdrama "Room").


Kong:Skull Island är långt ifrån Jacksons episka och originaltrogna film från 2005 och saknar den tragiska och sentimentala tonen (vilket, till viss del, är självklart då det här inte är samma story och framförallt inte har samma sorgliga final) men det den saknar i de aspekterna tar den igen på action, tempo och ett mycket underhållande berättande av den relativt oprövade Vogt-Roberts, som mest gjort komedi-tv-serier innan.

Filmen fungerar som en lyckad mix av Vietnam-filmen Apocalypse Now och klassiskt matiné-monster-äventyr och det blir både underhållande, spännande och emellanåt ganska roligt mellan de avancerade och oerhört snyggt filmade action-scenerna. Inte minst de tidiga scenerna när helikopter-armadan anländer till ön genom en stormvägg och får ett varmt välkomnande av Kong. Riktigt läckert och hisnande utfört och upplevelsen blir rejält häftigt om man ser filmen i IMAX.



Alla de skickliga skådisarna har ju inte så mycket att bita i men de lyckas ändå göra tillräckligt mycket av sina karaktärer att man sugs in i storyn och biter på naglarna när de kämpar mot Kong och andra förhistoriska monster på ön.  Den som sticker ut är John C. Reilly som soldaten som blev kvar på ön under andra världskriget och bott hos urbefolkningen alla år... Han stjäl nästan hela filmen och fick mig att tänka på Dennis Hopper i Apocalypse Now!


Och att Kong inte är den största fienden kommer väl inte som en överraskning och är inte heller en spoiler såvida man inte kan ett jota om legenden King Kong...
En annan sak jag gillade, som också skiljer denna från Peter Jacksons version men inte originalet från 30-talet är att här är Kong en apa och inte en gorilla. Så han går rakt, som en människa. Och han är stor som ett hus!

2 timmar känns för en gångs skull som typ 90 minuter och Vogt-Roberts övertygar med en ruggigt snygg och spännande, old-school-monster-movie som utan att vara ett mästerverk ändå ger mästerlig valuta för pengarna för den äventyrslystne!

GS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar