Sidor

lördag 4 mars 2017

Zombietåget

TRAIN TO BUSAN
(Busanhaeng, 2016, Sydkorea)
Zombie-skräck
Svensk biopremiär 3 mars 2017
Manus & regi: Sang-ho Yeon
Roller: Yoo Gong, Soo-an Kim, Yu-mi Yung m fl.
1 timme 58 minuter
Från 15 år
AT AT AT AT


Sydkorea är ett filmland som alstrar en massa godbitar inom action, skräck och dystopier. Old boy, A tale of two sisters, Memories of murder, The Host, Hämnarens resa, I saw the devil... Listan kan göras längre, men faktum är att utanför Hollywood så är Sydkorea nog det land som gör mest och bäst action och thrillers, även dramer är de rätt så vassa på också.


Precis som i utmärkta katastrof-action-thrillern Snowpiercer (2013) där dialogen är på engelska men där allt i övrigt är sydkoreanskt, så utspelas Train to Busan på ett tåg, i den senare på en sträcka mellan huvudstaden Seoul och Busan. Ca 90 procent av filmen är på ett hastighetståg som lämnar Seoul samtidigt som virussmitta drabbat staden och en smittad människa hinner hoppa på tåget innan det åker iväg.
Och, det krävs ju ingen raketforskning för att fatta vad som sedan händer...



Train to Busan har ju blivit en megasuccé överallt där den visats, inte minst i USA och England och en remake sägs vara på gång i Hollywood inom kort. Det är förståeligt, det här är en rapp, skickligt utförd och mycket spännande skräckis som slänger in några, lite nyare grepp bland de förväntade och samtidigt förvaltar genrens hörnstenar på ett föredömligt sätt.


Karaktärerna som befolkar tåget känns som en blandning av folket och när "skiten träffar fläkten" så att säga, blir det här, likt Snowpiercer, lite samhällskritiskt med klass-system och liknande. Även om det är ganska ytligt och karaktärerna inte är så direkt finkänsligt utmejslade så bryr man sig om några av huvudrollsinnehavarna och det blir lite nagelbitning mellan allt splatter och våld.



Ibland dras tempot ner något och intresset hålls inte alltid på topp, filmen är dessutom något för lång med sina snudd på 120 minuter.
Men regissören Yeon har verkligen en blick för det visuella och sättet att göra hisnande och underhållande action och jag ser fram mot vad han kommer göra i framtiden.
Även om jag börjar tröttna på zombies så hade jag rejält kul under större delen av Train to Busan!

GS.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar