Sidor

måndag 5 mars 2018

Oscars - så gick det.


De senaste åren har Oscarsgalan inte sänts på tv här i Sverige utan det har varit Aftonbladet TV som visat galan live. Och jag tyckte det var lite upprörande att ingen kanal visade världens största filmgala tills jag började titta i natt och såg väl kanske en tredjedel innan jag kroknade. Och det var inte bara för att jag blev trött utan lika mycket för att galan har tappat mycket av sin glans och attraktionskraft. Det är inte längre den storslagna och glittriga gala som den en gång i tiden var. Visserligen håller Röda Mattan-delen fortfarande och är väl det mest underhållande med galan numera.

Själva programtiden har dragits ner kraftigt, talan har blivit mycket kortare och sång och dansnumren och de galna, roliga inslagen lyser med sin frånvaro eller har också dragits ner på. I år leddes galan av Jimmy Kimmel och det var andra gången som den något torre talkshowvärden stod som värd och även om det inte är något fel på honom, så har han ingen större utstrålning. Han inledde med att skämta om förra årets tabbe, då Faye Dunaway och Warren Beatty utropade fel film som vinnare, och de två var åter inbjudna för att öppna kuvertet som innehåll vinnaren av Bästa Film (och denna gång gick det bättre...).

Kimmel och alla vinnare pratade förstås mycket om #metoo och andra rörelser och upprop som präglat inte bara Hollywood utan i stort sett hela världen det senaste halvåret. Och överhuvudtaget låg det en ganska så lågmäld och allvarlig ton över Dolby Theatre i Kalifornien och det kändes som om den som inte pratade om #metoo- relaterade ämnen i sina tal eller som kanske skämtade för mycket skulle inte bli så poppis denna kväll.
Om man ska hitta något positivt så var det väl att den revolution som gått som ett jordskalv genom världen efter #metoo verkligen gjort stort intryck i filmens Mecka och att det verkar ha förändrat industrin på djupet.

Tyvärr en avslagen och inte så underhållande kväll i filmens tecken, men självklart tycker jag att det värmde med den något överraskande vinnaren The Shape of Water. I övrigt gick priserna till väntande vinnare.

En vinnare som verkligen var förtjänt av sitt pris var fotografen Roger Deakins, som efter 14 nomineringar nu äntligen fick ta emot en Oscar för sitt arbete med Blade Runner 2049. Någon annan vinnare i år skulle varit en skandal utav astronomiska mått.

Här kommer hela listan på alla vinnare (Listan hämtad från IMDB)

The 90th Academy Awards Nominees

Best Achievement in Music Written for Motion Pictures (Original Song)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar