Sidor

söndag 18 mars 2018

Utplåning

ANNIHILATION (Amerikansk Sci-fi/ Action/ Skräck från 2017 i regi av Alex Garland, med Natalie Portman, Jennifer Jason Leigh, Tessa Thompson, Tuva Novotny, Oscar Isaac med flera.
Biopremiär i USA, Kanada 23 februari, Sverige och övriga Europa 12 mars på Netflix.
Längd 1 tim 55 min
Betyg: SA SA SA SA



Alex Garland har haft lite otur med sina senaste biofilmer, i varje fall i Europa och Sverige och när det kommer till att visas på biografer. Ex Machina, där Alicia Vikander briljerade som robot, blev en kritikersuccé och gick på bra på de ställen där den visades på bio, men alltså inte i Sverige (där den ändå blev en kultfavorit via nätet och köpfilm).
Likadant har det alltså blivit med hans nya science-fiction-rulle som filmbolaget ansåg för intellektuell för biopubliken (men man undrar ju varför den visas i USA då, och inte utanför landets gränser, när den "intellektuella" publiken mer finns utanför USA än tvärtom... eller?) och sålde de internationella rättigheterna till strömningsjätten Netflix.

Har pratats om likheter med Tarkovskijs klassiker Stalker, men så pretentiös eller ambitiös (beroende på vad man tycker om Tarkovskij...) och poetiskt slagkraftig är inte "Annihilation". Däremot är det synd att man inte får chansen att se den på stor duk, då det är en lika vacker, som spirituell och creepy sci-fi-skräckis om ett gäng kvinnliga militärer som ger sig ut i djungeln för att undersöka ett mystiskt skimmer som lagt sig över ett område dit många tagit sig in men ingen har kommit ut (förutom Portmans man, Isaac, som kommer ut därifrån som ett vrak och inte vet någonting om var han varit eller gjort).


Bygger på den första boken i den kultförklarade trilogin kallad "Southern Reach-trilogy" av författaren Jeff VanderMeer, vars första del precis kommit ut på svenska med titeln "Avgrund" på förlaget Fria Ligan.

Med "Ex Machina" visade Garland att han är något av en visionär och en mycket intressant skapare av tankeväckande science-fiction. I "Annihilation" tar han upp frågor om vår jord, om miljön och hur naturen kan svara på en attack som påverkar hela ekosystemet och hur den anpassar sig, och även om hur lite som skiljer oss människor från det som lever och växer i det gröna.

Vill du se något annorlunda, bitvis flummigt men hela tiden hypnotiskt och vackert och spännande, både visuellt och idémässigt, och stundtals oerhört skrämmande och läskigt? Då ska du se "Annihilation"! Annorlunda på många sätt, men inte minst för att huvudrollerna spelas av i stort sett enbart kvinnor. Men det är inget man tänker på efter ett tag, om något så känns det lite befriande att se en film av detta slaget med så få män i stora roller och så många kvinnor i stora roller.
Portman är, som vanligt, mycket bra och kul även att se Tuva (som pratar oklanderlig engelska) i en så stor roll.

Cred åt Netflix för att ro iland en så här stor och omtalad biofilm. Tråkigt bara för oss som gillar film på bio och hoppas det inte blir en trend att mer och mer film kommer direkt till tv-skärmen utan att passera biografen.

Göran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar