Sidor

torsdag 15 mars 2018



Tomb Raider (Amerikanskt actionäventyr från 2018 i regi av Roar Uthaug och med Alicia Vikander, Dominic West, Walton Goggins, Daniel Wu och Kristin Scott Thomas i huvudrollerna)
Från 11 år, längd 1,55
Biopremiär 16 mars
Betyg SA SA SA SA

De två filmerna med Lara Croft som Angelina Jolie gjorde i början av 2000-talet känns ganska så fjärran-  och daterade- i denna nya filmatisering av en av de allra mest ikoniska tv-spels-karaktärerna, Lara Croft.
Alicia Vikander saknar de fysiska attributen som gjorde Jolie perfekt att spela Lara, men i de senare Tomb Raider-spelen så har Lara blivit mindre stereotypisk och mer realistisk. Och trots att Vikander biffat till sig så är hon för finlemmad och småbröstad för att bli den actionhjältinna som många Tomb Raider-fans vill ha. Men varken Vikander eller den norske regissören har velat skapa en Lara Croft för att frälsa fansen utan tvärtom har man velat föra in henne i vår tid och med de nya idealen och att göra Croft till en kvinna av kött och blod.


Och Vikander jobbar hårt för att ge Lara karaktär och lyckas ge lite djup (så mycket som nu manuset och typ av film tillåter förstås...).
Filmen, som baseras på spelet Tomb Raider från 2013, som i sig är en reboot på det första Tomb Raider-spelet, handlar om den unga Lara Croft vars äventyrare och aristokrat till pappa har varit försvunnen i sju år och som alla, utom Lara, tror är död. Men Lara, som jobbar som cykelbud, kommer över dokument som tyder på att pappan gav sig iväg på en expedition för att leta efter mystisk och ökänd gravkammare på en avlägsen ö.



Hon bestämmer sig för att åka iväg och ta reda på sanningen om sin pappa.
Man får ta Tomb Raider för var det är. En äventyrsfilm baserad på ett tv-spel. Begränsningarna finns där. Och något nytt under solen bidrar den inte med. Men respekt åt Vikander och vad hon gör med sin roll som den rebelliska aristokratdottern Lara. Och jag gillar försöket att göra en mer seriös och realistisk Tomb Raider, det är skitigt och ruffigt och åtminstone en scen (flygplanet) sticker ut som riktigt läckert och spännande gjort.

Indiana Jones är det inte men om man har abstinens för äventyrsfilmer i den skolan är Tomb Raider en helt ok ersättning.

4:an i betyget sitter dock löst men det är Vikanders förtjänst att den ändå är där.

Göran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar