Sidor

onsdag 11 april 2018

Ljudet av tystnaden




A QUIET PLACE
Amerikanskt skräck-thriller/drama med manus, regi och huvudroll av John Krasinski. Övriga roller Emily Blunt, Millicent Simmonds, Noah Jupe m fl.
Biopremiär Sverige 6 april
Från 15 år
Längd 1 timme 30 min
Betyg: SA SA SA SA

Det äkta paret Krasinski och Blunt spelar här tillsammans för första gången i Krasinskis tredje film som regissör, mest känd är han ändå för rollen som Jim Halpert i den amerikanska versionen av The Office (2005-2013).
När filmen börjar har det gått 89 dagar. Av vad är något diffust, men någon sorts attack mot jorden, i form av insektsliknande varelser som har tagit över. De är blinda men har en otroligt utvecklad hörsel, vilket gör att de attackerar baserat på ljud. Familjen Abbott, som består av två vuxna och tre barn, lever nomadliv och hankar sig fram i vildmarken och slår "läger" på vägen. Lee (Krasinski) har utvecklat ett ganska avancerat larmsystem för att varna om varelserna närmar sig.

Efter en tragisk händelse i början av filmen, hoppar vi framåt en massa dagar och familjen har slagit sig ner permanent i ett hus och all kommunikation mellan dem sker med teckenspråk (dottern är döv, vilket har gjort det lättare och mer naturligt för de andra att lära sig att teckna och viska istället för att prata).
A quiet place är ju en skräckfilm och man vet att det kommer bli jobbigt för familjen. Och det görs klart å det bestämdaste när Evelyn (Blunt) blir gravid. Hur smart är det att bli det under dessa förutsättningar kan man tycka? Men däri ligger en del av filmens storhet också, förutom att den är en intensiv och sjukt spännande film, så ställer det också frågor om föräldraskapet och vilket ansvar det är att skaffa barn till denna värld. Det ställs verkligen på sin spets här, i synnerhet när faran manifesterar sig i att det minsta ljud från barnet kan orsaka att alla blir uppätna av gigantiska mördarinsekter på några sekunder.


Trots att filmen är ganska kort, så tar det litet tid innan det börjar pirra till ordentligt i kroppen, men sen är det fullt ös medvetslös och frågan är om jag någonsin har suttit på spänn och varit så nervös på bio som jag var under A Quiet Place?
Men det är ju själva tystnaden som är filmens riktiga geniala och originella idé. Eftersom insekterna attackerar när de hör röster och andra mänskliga ljud så har världen blivit en tyst plats. Teckenspråk och ljus är det enda sättet att kommunicera med och man märker direkt på en själv och på publiken att det här är en annorlunda film där avsaknad av dialog och röster och att alla tassar fram för att göra minst möjliga ljud ifrån sig är skillnaden mellan liv och död.


Och just hur Krasinski använder och utnyttjar tystnaden och ljudet är både genialt och inte bara gör att man i stort sett hela filmen sitter och håller andan, utan sinnena förstärks, man blir mer uppmärksam och fokuserad och engagerar på nåt vis hela kroppen och sinnet i jakten på detaljer och uttryck och saker som man annars kanske inte skulle lägga på minnet annars.
Trots att det är en lågbudgetfilm (t ex så är endast sju personer medverkande i filmen) så är den otroligt snyggt gjord och Krasinski och Blunt ger verkligen kött och blod till sina karaktärer, vilket skapar ett större engagemang hos publiken, och barnen är också mycket bra, inte minst Simmonds  som är döv på riktigt.

A Quiet Place är en obeveklig, skrämmande och sjukt spännande monsterfilm som både ger dig en tankeställare och mardrömmar om att du måste viska annars slits du i stycken...



Göran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar