Sidor

fredag 27 augusti 2010

Melissa Oh Melissa!



Vi kommer med all säkerhet att behandla filmmammor någon gång här på AT och som en försmak måste jag ta fram en skådis som både varit det, filmmamma alltså, och som dessutom hamnar i kategorin Underskattade skådisar. (Det känns som om det är lättare att få fram sådana än överskattade, why is that?).

Men, som sagt, en skådis som borde vara större, kändare och få bättre roller är Melissa George. Låter hon bekant? Kanske inte va? Den 34- åriga australiensiskt födda skådespelerskan är nog mest känd för tv-serien Alias där hon lirade dubbelagenten Lauren Reed och nu på senare tid som en av Gabriel Byrnes patienter i första säsongen av den hyllade In treatment.

De mest kända filmrollerna hon gjort är nog vampyrskräckisen 30 Days of Night mot Josh Hartnett, Amityville Horror (remaken på den klassiska 70-talaren) och Mikael Håfströms Hollywood- debut Derailed med Jennifer Aniston och Clive Owen.

Häromdagen såg jag George i skräckthrillern Triangle (2009) som, om man kollar imdb.com, inte haft någon biodistribution att tala om utan som visats på festivaler och släppts direkt på DVD.
Att jag kom över den var en kombo av att jag är förtjust i George och att filmen är lite av en snackis på nätet, en sån där "sleeper" som skapar sig en fanbase genom mun-till-mun metoden.
Och den var absolut sevärd, väldigt snygg, atmosfärisk och tillräckligt skruvad och spännande för att funka på ett ärrat fan av genren. Tänk dig b-skräckisen Ghost Ship och ett bra avsnitt av tv-serien Twilight Zone och du har ett hum om vilken rulle Triangle är.


Några kompisar träffas för att åka ut och segla. Efter ett tag hamnar dem i ett oväder, kan det vara Bermuda triangeln? och när stormen lagt sig har båten hamnat upp och ner och dem vaknar upp på ett stilla hav och en enormt fartyg tornar sig upp framför dem.
Sällskapet tar sig ombord, men skeppet verkar övergivet och när de blir beskjutna av en maskerad person börjar det bli riktigt skruvat och skumt.


Triangle är förvisso lite av en b-skräckis men den är bra berättad, hyfsat oförutsägbar och bärs upp föredömligt av en hårt jobbande och karismatisk Melissa George.

Känner lite att det är synd att hon verkar fastnat i skräckfilmsfacket och därimellan gör nåt inhopp i nån tv-serie som Grey's Anatomy och Lie to Me. Enligt mig är hon ämnad för nåt större och bättre och är helt klart huvudrollsmaterial för nån blockbuster action eller varför inte nåt drama? När hon var med i Alias lyste hon klart starkare än Jennifer Garner och i In treatment var hennes karaktär den mest intressanta. Hon slår till exempel Angelina Jolie varje dag i veckan men har ju inte samma uppmärksammande fysiska utseende, om man säger så... Plus att George inte är gift med Brad Pitt.

Ser att Sam Peckinpah's Straw Dogs från 1971 ska göras om nästa år och jag hade gärna sett George i den rollen som hennes namne Susan George gjorde som Dustin Hoffmans fru men nu är den vikt åt trista Kate Bosworth och James Marsden lirar den roll som Hoffman hade. Alexander Skarsgård, som ju dejtar Bosworth, har också en roll, lite osäker på vem han kommer lira, men nån av dem som bryter sig in hos paret verkar det som.

Kan inte någon cool regissör träda fram och göra en Travolta med Melissa George?
Det förtjänar hon banne mig!

GS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar