Sidor

söndag 9 februari 2014

Blood Simple

I Bröderna Coens debutfilm Blood Simple (1984) anlitar en svartsjuk barägare (Dan Hedaya) en privatdetektiv (M Emmet Walsh) för att ta livet av sin otrogna hustru Abby (Frances McDormand) och älskare (John Getz)....Det är en film noir inspirerad thriller (Raymond Chandler), en lågbudget variant som bröderna själva finansierade.


Den är en stundtals spännande, små otäck thriller (och som ni förstår förekommer det en del blod).
Titeln härstammar från en roman av Dashiell Hammett, Red Harvest (1929), som innehåller uttrycket  ´blood simple´och syftar på en människas psykologiska tillstånd då hen begår ett mord. Man blir "blodsgalen".


Bröderna Joel och Ethan Coen kommenterar också deras princip gällande titlar på deras filmer i en intervju. De föredrar att titeln finns outtalat i filmen, de avskyr själva när filmens titel förekommer i dialogen. De nämner bland annat Den vilda jakten på stenen (1984) som ett varnande skräckexempel.
http://multiglom.wordpress.com/2010/10/29/the-coen-brothers-the-1985-interview/

Romanen Red Harvest skulle de sedan återvända till och göra film på, nämligen Miller´s Crossing (1990).
http://www.imdb.com/title/tt0086979/trivia?ref_=tt_trv_trv


Holly Hunter var tänkt för rollen som Abby, hjältinnan i filmen. Men hon kunde inte just då. Hon tipsade dock sin dåvarande rumskamrat, Frances McDormand (Joel Coens hustru för övrigt) om rollen.

Hunters röst är dock med i filmen (hon pratar in ett röstmeddelande på en  telefonsvarare). http://www.imdb.com/title/tt0086979/trivia?ref_=tt_trv_trv
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar