Sidor

tisdag 25 februari 2014


SVT visade nyligen den brittiska dramaserien Breathless (22/2). Det är som alltid när vi talar brittiska produktioner, välspelat och välgjort. Serien berättar om tiden då P-pillret var nytt. Svds Anna Hellsten jämförde serien med amerikanska Mad Men (http://www.svd.se/kultur/pamfletter-varvas-med-pussar-i-estetiskt-frosseri_3296520.svd)

Och jag ser också vissa likheter. Liksom i Matthew Weiners belönade serie finns i den brittiska en man i huvudrollen, Mr Powell (Jack Davenport) som är en sorts "engelsk kusin" till Don Draper. Han är kvinnokarl, har familj, framgångsrik i karriären och ett mystiskt förflutet.

Vi ser också i bägge serierna en studie i könsroller, och kvinnor som tar fajten mot patriarkatet. I Mad Men var Peggy framstående, i Breathless ser vi sjuksköterskan Angela Wilson (nya favoriten Catherine Steadman) med skinn på näsan.

Breathless är mest roligt för att vi återser Jack Davenport och Natasha Little från serien This Life (1996-1997). I This life flirtade Davenports karaktär Miles  med nya arbetskolllegan, Rachel (Little) på juristfirman.  I Breathless spelar de ett äkta gift par med barn, villa och tjänstefolk. Till sist är jag väldigt fundersam över vad som hände med begåvade Jack Davenport, eller snarare vad som uteblivit för Jack Davenport. Han borde enligt min värld vara minst lika eller kanske rent ut av vara större stjärna än någonsin Hugh Grant eller säg Ewan McGregor är. Men ödet ville annat. TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar