Sidor

fredag 14 februari 2014

Starkt drama om Aids.


När Oscarsgalan drar igång natten till den 2:a mars och priserna för bästa manliga huvudroll ska delas ut blir det tufft och svårt att gissa vem som vinner eller borde vinna. Konkurrensen i år känns stenhård och starkare än på länge. Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Christian Bale, Bruce Dern & Matthew McConaughey. Själv har jag sett filmerna med DiCaprio, Dern & McConaughey och är otroligt imponerad av alla tre, men måste jag välja någon blir det den sistnämnde för hans insats i det starka Aids-dramat Dallas buyers club. 

Även Jared Leto från samma film är nominerad, i klassen bästa manliga biroll. Och finns det någon rättvisa i världen borde han få priset för sin fantastiska roll som transan och aids-sjuka Rayon. 

Baserad på verkliga händelser handlar Dallas buyers club om elektrikern och rodeo-cowboyen Ron Woodruff och tid och plats är Dallas, Texas 1985. Rock Hudson har precis dött i sjukdomen och Ron och hans polare hånar den legendariske skådisen för att han var homosexuell. 
Ron dricker hårt, knarkar och avverkar tjejer på löpande band. Men en dag så svimmar han i sitt eget hem och vaknar upp på sjukhuset där han får det overkliga och hemska beskedet - att han har hiv. Han fattar ingenting, det kan inte stämma. Han har inte legat med någon man! Hur är det möjligt?!


Leto & McConaughey

Jennifer Garner spelar doktorn som fattar sympati för Ron som vägrar lägga sig ner och dö (han får en dom att han är död om 30 dagar) och själv tveksam till den medicin som tagits fram för HIV- och AIDS-sjuka patienter, ser hon mellan fingrarna när Ron börjar hitta andra alternativa vägar för att bli frisk. Eller i varje fall leva längre. Men eftersom det är olagligt att sälja medicin som inte är godkänd av den federala läkemedelsindustrin startar Ron en medlemsklubb som ger bort medicin. The Dallas buyers club. 

Både informativ, saklig och oerhört ärlig och stark. Dallas buyers club tar ett grepp direkt och vägrar släppa, den är osentimental och väldigt independent i sitt sätt att berätta en historia. 

En fantastisk film, varken mer eller mindre. Och McConaughey gör en helt makalös och utlämnande roll, inte långt efter kommer Leto vars karaktär blir som ett lackmuspapper för hur det måste ha varit att leva ett alternativt leverne som han och så många andra gjorde på 80-talet. Och inte minst då i staten där cowboys och machomän är normen. 

GS.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar