Sidor

onsdag 26 mars 2014

Kan den nya trilogin jaga bort spöket av Jar Jar Binks?

Temperaturen stiger långsamt men säkert hos alla Star Wars-fans. Inspelningen av den första av de tre nya filmerna börjar i maj, men enligt moviezine.se så kommer regissören J.J. Abrams "tjuvstarta" med att spela in några scener på Island redan nu i april.

Det gör ju förstås att det vattnas ännu mer i munnen på alla fans, eftersom scenerna från Hoth-planeten i början på Rymdimperiet slår tillbaka, spelades in på Island.

Kan J.J. Abrams klara av att göra Star Wars-sagan rättvisa? Att han lyckades med Star Trek är ju ingen garanti...


Alla de gamla filmerna, Stjärnornas Krig, Rymdimperiet slår tillbaka & Jedins Återkomst är klassiker. Ingen av de nyare filmerna, som utspelas innan dom gamla, kan direkt räknas som epokgörande, men dom ingår och är nödvändiga i den, som det nu blir, nio filmer långa serien och frågan på allas läppar nu är ju hur dom nya filmerna kommer bli och se ut. Hajpen har nog inte varit större inför... ja antagligen inte något sedan Star Wars Det mörka hotet...

Är J.J. Abrams mannen som ska skapa en ny klassiker i sagan? Kan Abrams, som gav oss en modern tv-klassiker med Lost och som regisserat Spielberg-flirten Super 8 och frälste både trekkies och biobesökarna med Star Trek Into darkness, återupprätta det något skamfilade rykte som den senaste trilogin lyckades med. Eller snarare George Lucas lyckades med, han regisserade visserligen den allra första filmen, Star Wars (1977), men när han ställde sig bakom regi-rodret igen med Star Wars episod 1 - Det mörka hotet (1999) så var hajpen total. Men resultatet blev en besvikelse. För dom som är insatta räcker det nog med att säga tre ord. Jar Jar Binks. Den spelevink till karaktär skapade en så kompakt vägg av hat och avsky att det nästan saknar motstycke i filmhistorien.

Själv recenserade jag filmen för Sveriges televisions text-tv som då och framtill 2007 hade något som hette Filmrutan där jag och några till varje fredag recenserade nya biofilmer. Jag måste erkänna att jag var väldigt positiv till filmen, gav den högt betyg, men inte så långt efter insåg jag det som dom flesta, både fans och andra, redan hade gjort. Att Det mörka hotet inte var någon lyckad Star Wars-film. Eller egentligen så är det fel. För den, precis som de två andra som följde, gick hem hos barnen. Dom blev alla rejäla framgångar rent box-office-mässigt.

Lucas hade, med sin förkärlek till gulliga djur och sago-figurer (se bara Ewokerna i Jedins återkomst för att ta ett exempel. Eller Jar Jar Binks!), förvandlat Star Wars-mytologin, den mäktiga sagan om kampen mellan gott och ont, till rena, rama barnfilmerna med en hopplöst jobbig Anakin i huvudrollen och en lika hopplös och tramsig dialog och en estetik som mer förde tankarna till data- och tv-spel än dom gamla klassiska filmernas matine-känsla.

Men i ärlighetens namn, eller kanske mer korrekt, allvarligt talat... så är den tredje och sista filmen i den nya trilogin, Star Wars - Mörkrets hämnd (2005) inte bara den överlägset bästa av dom tre. Den är till och med så pass bra att den skulle kunna passa in bland original-filmerna. Eller nästan i varje fall... Inte minst är finalen oerhört snygg och stark och knyter ihop historien med episod nr 4, dvs Star Wars, på ett magiskt sätt.

Men tyvärr räcker ju inte det riktigt. Dom två första filmerna innehåller visserligen en del magi, det ska man inte sticka under stol med, men i stort sett är dom för svaga och hamnar verkligen i skuggan av original-trilogin.

En av många, många, många posters som finns ute på nätet, många gjorda av fans...

Man kan bara hoppas att manuset till episod nr 7 tillslut blir så pass bra att Abrams kan trolla med sitt spö (det har tydligen varit många re-writes och ännu sägs det att det inte finns ett färdigt manus) och att han omger sig med kompetent folk som kan sin Star Wars och inte försöker flirta för mycket med den yngre delen av fan-skaran.
Ryktena om att flera av karaktärerna från de gamla filmerna ska vara med, som Luke, Han Solo och Prinsessan Leia, vet jag inte om man ska glädjas åt eller ta som en varning... Men visst, dom nya filmerna ska ju utspelas en tid efter Jedins återkomst så helt off är det väl inte om dom dyker upp igen.

Jag har varit med hela vägen, sedan starten 1977 och även om jag inte känner lika mycket upphetsning nu som jag gjorde då eller ens inför de nya filmerna i slutet på 90-talet, så kommer nog febern öka hos mig med.
Om man vuxit upp med de klassiska filmerna och är en filmfantast så finns det liksom i blodet. Så är det bara. Hur gammal man än är.
Och det finns gott om tid för att få tillbaka dom där känslorna.
Premiären för Star Wars - Episod VII är satt till den 18:e december 2015.

May the force be with them.

Göran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar