Sidor

torsdag 13 april 2017

David Lynch - en konstnärs liv

David Lynch- The Art Life
Dokumentär
USA, 2016
Regi: Jon Nguyen, Rick Barnes, Olivia Neergaard-Holm
Premiär 14 april 2017
Betyg: AT AT AT



Underhållande inblick i Lynch liv som mest är för de redan invigda men som också känns lite sorglig då man inser att Lynch, nu 71 bast, nog aldrig mer kommer göra en biofilm till.
Drygt 10 år sedan senaste rullen Inland Empire och visserligen kommer snart (22 maj) nya avsnitt av Twin Peaks, som Lynch och hans gamla vapendragare Mark Frost återigen ligger bakom, men efter att ha sett dokumentären så verkar det inte troligt att Lynch kommer göra någon ny biofilm.

Med sin karaktäristiska frisyr och de pigga ögonen och det ständiga rökandet och kaffedrickandet, verkar Lynch oerhört nöjd med att jobba i sin ateljé och måla och pyssla med sin konst. Han går sällan ut och det finns några rörande scener där han sitter med sin dotter och leker och han verkar så tillfreds med att bara skrota omkring och hålla på med sin konst.

Blandat med den nutida inblicken i hans liv så får vi följa med på en resa bakåt i Lynch liv, hur han formades till den person han är idag. Tog lång tid innan filmen kom in i hans liv medan kärleken till konsten alltid funnits där.
Om relationen till hans föräldrar och om pappan som tyckte att David aldrig skulle skaffa barn.
Även om jag sett alla filmer av Lynch så har det alltid funnits ett skimmer av mystik och gåtfullhet kring den mannen.

Vad den här filmen ändå gör är att den faktiskt ger en del svar på vem Lynch är och varför hans filmer är som den är.
Vissa händelser från barndomen som Lynch berättar ger en förståelse och inblick i de ofta mycket gåtfulla filmerna Lynch gjort.
Han har ju aldrig velat prata om eller förklara sina filmer, men i den här dokun låser han upp en del nycklar.

Att betyget inte blir högre beror på att man trots allt inte kommer Lynch alltför nära och att den berör den konstnärliga del av hans liv som inte är lika stor eller betydande som hans filmer eller hans fotokonst.

Men då filmens tillbakablick sträcker sig fram till regidebuten med Eraserhead (1977) så blir filmen ändå en spännande och insiktsfull resa tillsammans med en av världens bästa filmregissörer.
Gott nog.

Gs.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar