Sidor

onsdag 2 november 2011


Tv-serien Boardwalk empire har en del att leva upp. Sopranos-författaren Terence Winter har skrivit manus. Martin Scorsese har regisserat första avsnittet. Bara en sån sak.

Serien bygger på en icke-fiktiv bok, Boardwalk empire: The birth, high times and corruption of atlantic city, skriven av Nelson Johnson. http://www.hbo.com/boardwalk-empire/index.html#/boardwalk-empire/about/index.html

Det är 20-talets Atlantic City , spritförbudet införs och kriminella kretsar slösar ingen tid på att sitta och rulla tummarna.

Det är stilsäkert, och dramaturgisk befinner vi oss nära Sopranos. På det sätt som musik som används, parallellhandling visas och skildringen av det oåterhållsamma och skitiga och fega våldet.


Stora frågan handlade om valet av huvudrollsinnehavare skulle flippa eller floppa; birollshjälten Steve Buscemi.  Gudarna skall veta, att det är svårt att endast bedöma efter ett avsnitt. Men i piloten känns Buscemi självklar i rollen som Nucky Thompson, en makthavare, gangster såväl politiker som fäktas duktigt med dubbelmoral.


Han är också i gott sällskap: Stephen Graham, Michael Pitt och Kelly McDonald (Trainspotting och No country for old men). Första avsnittet genererade en del frågor i alla fall hos mig. Det är nog ett bra tecken. Det vittnar om att Boardwalk empire är en tv-serie av fruktbar karaktär. TA 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar