Sidor

lördag 26 november 2011

Svindlande höjder


Wuthering heights, visad på Stockholms filmfestival, i regi av Andrea Arnold.

Från hyllade diskbänks-rullen Fishtank till mitten av 1800-talet och de stormiga hedarna i norra England kan steget tyckas stort. Men för den brittiske regissören Andrea Arnold var det aldrig någon tvekan att få chansen att filma en av populäraste bokklassikerna genom tiderna - Emily Brontes Svindlande höjder som skrevs 1847 under pseudonymen Ellis Bell. Hon skrev endast denna bok plus några dikter medan hennes systrar Charlotte och Agnes kom att skriva flera böcker, Charlotte bland annat Jane Eyre.

Wuthering heights som den heter i original har filmats ett antal gånger men inte lika mycket som t ex Jane Eyre eller Jane Austens böcker, beror nog mycket på att Svindlande höjder är mörkare och inte lika romantisk som de samtida alstren.
Antagligen var det detta som lockade Arnold som verkar dras till det lite mörka och destruktiva hos människan, att försöka grotta ner sig i baksidan av det lyckliga och romantiska och till synes perfekta.


Heathcliff & Cathy

Men exakt varför hon ville filma denna 1800-tals berättelse får vi inte riktigt veta då Arnold är en av de regissörer som ganska ovilligt pratar om sina filmer och budskapen med dom osv.

Precis som i hyllade Fishtank använder sig Arnold även här av okända namn och amatörskådisar vilket ofta ger en större autencitet och trovärdighet (fast ibland kan det också innebära en ojämnhet i spelet, vissa amatörer är knäckande bra, medan andra är mindre bra).
Wuthering heights utspelas bland de vindpinade, isolerade hederna i norra England där Bronte växte upp. Kärleken var att drömma om, döden var ständigt närvarande och fantasin gavs stort utrymme.


Regissören Andrea Arnold

Storyn är den samma som i boken:
En stormig natt dyker en man, pappan, upp i sin lilla stuga med hittepojken Heathcliff som ska uppfostras som hans eget barn. Hans dotter Catherine, även kallad Cathy, tar sig an den ganska tystlåtna och inåtvända nya familjemedlemmen vilket skapar ett starkt band mellan dem. Efter att pappan dör tar hans äldsta son över gården och behandlar Heathcliff illa vilket sätter igång motsättningar mellan kärlekspar och familjerelationer. Det hela eskalerar i att Heathcliff olyckligt flyr sin väg innan han kommer tillbaka som vuxen för att försöka återbygga sitt sabbade förhållande med Cathy, vilket inte alls blir så lätt som han tror.


Heathcliff som ung.

Arnold har gjort en oerhört snygg film, med influenser från de danska dogma-rullarna på 90-talet. Allt är skjutet med handkamera och det är skitigt, mörkt, regnigt, smutsigt, våldsamt och väldigt fysiskt på nåt vis, mycket in-your-face.
Det är en film att imponeras av, men inte så lätt att gilla. De osympatiska karaktärerna och de ibland tvivelaktiga handlingarna de utför gör det svårt att ge sig hän in i storyn.
Wuthering heights är en sevärd film baserad på en av de mest tidlösa kärlekshistorierna som skrivits, men det är ingen typisk romantisk rulle, den är ganska råbarkad, sorglig och ibland rent makaber.
Men det är en kärleksfilm om det ultimata priset för olycklig kärlek, om vilka destruktiva krafter en förälskelse kan sätta igång, speciellt om saker och ting inte går som de inblandade hoppats på.

I Sverige har filmen premiär i januari 2012.

GS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar