Sidor

fredag 13 juni 2014

Fröken Oasis


Hon gjorde redan som 6-åring filmdebut i storfilmen The Great Gatsby (1974) med storstjärnor som Robert Redford och Mia Farrow. På 80-talet blev hon popstjärna. Men det var med en roll i Dödligt vapen 2 (1989) som gjorde henne till ett namn. Under 90-talet var hon tillsammans med flera av rockhistoriens främsta frontfigurer. Patsy Kensit, 46 år, ser tillbaka på sitt liv i självbiografin Absolute beginner (Pan Books, 2013). 



Uppvuxen i Hounslow i västra London i ett arbetarklass hem. Hennes far är  kriminell och hamnar då och då i fängelse. Man säger till omgivningen att han "är i Sydafrika". Hennes mor uppmuntrar henne till böcker och läsning. 

Genom en vän till modern får Patsy Kensit provspela för rollen som Mia Farrows dotter i filmen The Great gatsby. En roll hon också får. I nästa film, Fågel blå (1976) spelar hon mot Elisabeth Taylor, Ava Gardner och Jane Fonda.  




Hennes mor drabbas av cancer tidigt i hennes liv. Att tjäna pengar och ordna läkarvård till modern blir en drivkraft. 
Det är ett fattigt hem hon växer upp i. Ibland står det bara smör, bröd och ett glas vatten på köksbordet. Kensit bestämmer sig tidigt.  Skulle hon få egen familj i framtiden skulle hon alltid se till att ha ett kylskåp fylld med mat. Mina barn skall aldrig behöva gå hungriga, tänker hon.

Under sin uppväxt blir det mer filmjobb än tid i skolan (som hon inte gillade). Hon spelar mot Christopher Plummer, Harrison Ford, Rod Steiger och Daniel Day Lewis




Med sin äldre bror, Jamie, bildar hon sedan popbandet Eight Wonder. De når framgångar inte minst i Italien. Deras glittriga 80-tals pop har dock svårt att övertyga i hemlandet, Storbritannien. Kensit är klart influerad av sin idol, Debbie Harry, sångerskan från Blondie. Hon får sedan rollen i filmen Absolute beginners (1986), en brittisk film det skrivs flitigt om i medierna redan vid inspelningsstadiet. 



Filmen blir en snackis mycket på grund av David Bowies medverkan. Den blir dock en mindre flopp, åtminstone bland filmkritikerna. Förväntningarna är höga och många hoppas på ett uppvaknade för Brittisk film som vid den här tiden inte gör större väsen. Man hoppas väl på "en ny Quadrophenia  80-talet", vilket det inte är. Absolute beginners har mer gemensamt med musikaler och typ West End Story än med mods, My generation och vespor.  

Regissören John Hughes (Breakfast club, Pretty in pink, Ensam hemma) vill ha henne med i hans kommande film , Some kind of wonderful (1987), men filmbolaget vägrar gå med på att ha en brittisk skådespelerska. Hughes skriver om manus. Kensit ska få spela en utbytes student, men det biter inte på filmbolaget... Det är dessvärre en av många roller som hon går miste om; rollen som Jack Nicholsons flickvän i Tim Burtons Batman (1989) , rollen går till Jerry Hall istället.

Men vid samma period presenteras hon inför regissören Richard Donner (The Lost Boys, Dödligt vapen), Joel Silver (dåtidens mest välbetalde producent i Hollywood, låg bakom Die Hard) och Mel Gibson (33 år). De är intresserade av henne för rollen som polisen Martin Riggs kärleksintresse , Rika van den Haas i Dödligt vapen 2 (1989). 

De frågar henne om huruvida hon ställer sig till att göra kärleks- och nakenscener. Den då 20-åriga Kensit säger att det inte är några problem. Sedan berättas det att hennes karaktär dödas och hittas naken , fastkedjad i vattnet. Hon säger då i från. "Nej, det är inte rimligt. Varför ska hon vara naken när hon hittas mördad?" frågar sig Kensit. Silver: "Du kan förlora rollen nu, bara så du vet!" hotar han.  "Men du ville ju veta vad vad jag tyckte" svarar Kensit. "Gå ner till garderoben och anmäl din klädstorlek. Roll är din!", säger Silver. Saken är klar. 

Istället för en stand in eller en docka i vattnet som föreställer en död Rika van den Haas , spelar hon själv liket. Med öppna ögon, håller hon andan länge under vattnet i Richard Donners privata  swimmingpool i Hollywood hills. För säkerhets skulle finns dykare på plats i vattnet, i fall något skulle inträffa. 



Filmen blir en blockbuster världen över. Kensit blir stor i USA och ett namn i Hollywood. Hon söker roller i Ett oanständigt förslag (1993) och Michael J Fox komedin Kär i Karriären (1992). Men Demi Moore och Gabrielle Anwar kniper dessa roller framför henne.


1992, gifter hon sig med Simple minds sångaren Jim Kerr (hennes första äktenskap var med Dan Donovan, keyboardist i Big audio dynamite). Hon är 23, och han är 31. De blir föräldrar till pojken James. Hon tar sedan upp sin filmkarriär efter mammaledigheten. Vill hela tiden tjäna sina egna pengar. 

Ivrig att komma igång med filmkarriären efter graviditeten. Hon erkänner att hon borde ha väntat. Väntat på bra roller och intressanta manus. Hon väljer att göra  B-filmen Bitter harvest (1993) med Stephen Baldwin. Det är ett välbetalt jobb. Men början på b-filmskarriären... 

Woody Allen bjuder in henne för att provspela för filmen Fruar och äkta män (1992). Men någon roll får hon inte, tyvärr.
Hon provspelar för rollen i The Mask (1995) , men rollen går till som bekant till Cameron Diaz.Hennes mor avlider i cancer efter 20 års kamp. Och den förlusten påverkar henne djupt.
Äktenskapet med Jim Kerr faller isär.   



I Toronto filmar hon en tv-film, Love and betrayal (1995) om Mia Farrow. Av en händelse ser hon en liten annons i en tidning att bandet Oasis skall spela samma kväll på en mindre klubb. Hon är då ett stort fan av bandet och kan alla låtarna utantill på albumet Definitely maybe (1994). 



Spelningen är då utsåld och hon lyckas inte se bandet spela. Men hon träffar bandet efter spelningen, alla utom sångaren Liam Gallagher. Efter giget i Toronto ser hon bandet spela i England. Hon, 28 år, möter den då 23-årige Liam vid flera tillfällen. Han uppvaktar henne lite försiktigt med komplimanger (som hans beröm för hennes John Lennon solglasögon eller att hon är "too beautiful to be married").  
Hon dras till honom för hans humor, hans goda utseende och att han är en "selfmade man". Dessutom påminner han om de busiga irländska pojkarna hon vuxit upp med, som hon ofta träffade på högmässan i kyrkan, när hon var barn.  

Livet med 90-talets största frontfigur inom engelsk popmusik beskriver hon som "alldagligt i förorten". När Oasis spelningen är slut för kvällen , träffas de och smiter i väg. Struntar i all uppståndelse kring bandet, fans, glamour och efterfester. Vad gör de i stället? De åker hem och lagar pasta och rostar bröd...tar hand om lille James.

En liten detalj som rör egentligen endast de mest inbitna Oasis-fansen. Ni andra, kan sluta läsa nu, om ni inte gjort det för länge sedan, vill säga. När Oasis åker på USA-turné, 1996, odlar Liam skäggväxt. Kensit gillar det eftersom hon tror att det skulle avskräcka tjejer från att tycka om honom. Men han är lika svårslagen med skägg.... 

Parets förhållande liknar en berg och dal bana. Parets bråk får stora rubriker i tidningarna. På den här tiden, i mitten av 90-talet är Oasis - en riksangelägenhet. Skvallertidningarna skriver om bandet dagligen. Ibland är det svårt att förstå hur stora Oasis faktiskt var en gång i tiden....I The Sun kunde man vinna parets säng (som hade gått sönder)...

"Vi uppfattades säkert som ett par som festade hela tiden och var ute bland jet sets", berättar hon i boken. Hon fortsätter: "Men vi var ganska vanliga. Vi kunde gå till en park med gungor. Där kunde vi sitta och gunga och prata hela kvällen. En annan kväll kunde vi sitta vid en trottoarkant utanför Abbey road studios och prata om Beatles till 3 på morgonen".
 "Liam var den tonårsförälskelsen man alltid drömt om...Vi hade en kemi som bara vi hade.  Men när allt kommer omkring var vi ändå inte menade för varandra", berättar Kensit i boken.


Våren 1997 gifter dem sig i slutet sällskap. Paret köper ett hus i höginkomst-täta området Primrose hill i London. Hon får alltmer svårt att hantera de Oasis-fanatiska fansen som tältar utanför familjens bostad. Fansen skriver dessutom inte alltid så smickrande saker på väggarna. 

Livet blir komplicerat att sy ihop. Hon jobbar i Los Angeles, han är på världsturné och samtidigt har de sonen James (styvson för Liam) och ta hand om. Kensit har även svårt att förhålla sig till hushållet. Hushållet sköts ju numera av tjänstefolk. Allt från städerskor till barnflickor...

Kensit erbjuds spela Ross (David Schwimmer) flickvän i den omtyckta amerikanska komedi-serien Vänner (1994-2004). Detta är förstås en jättemöjlighet för henne att få fart på filmkarriären igen. Men hon hoppar av efter en kort tid...
Saknaden efter London och familjen är för stor...

Det går veckor och veckor igen förrän hon träffar Liam. Han är ute på världsturné för Oasis tredje album Be here now (1997). De växer ifrån varandra. Och till slut separerar dem. Men efter en månads uppehåll , blir dem tillsammans igen under hösten 1998. September 1999 föds parets son, Lennon. 

Sommaren 2000 och sonen är knappt 1 år, händer det igen. Äktenskapet brakar samman. Och den här gången är skilsmässan ett faktum. Kensit flyttar till Bayswater med barnen. Hon är fortfarande förälskad i Liam, men det är dessvärre inte ömsesidigt.   

Efter att äktenskapet med Liam har gått i kras, väntar en tung period för Patsy Kensit. Hon är vilsen. Så vilsen så. 

Hon försöker vinna hans uppmärksamhet genom förstorade bröst i ett utvik i magasinet Arena. Bilderna ångrar hon djupt idag.  Viktproblem väntar henne nu. Hon tröstäter och går upp i vikt. Regissörer ber henne dra in magen när hon gör kärleksscener under filminspelningar. Självförtroendet tryter....


2004 vänder det dock. Rollen som bitchen Sadie King i populära tv-såpan Hem till gården (1972-) visar sig bli ett lyckokast för henne. Serien ger henne självförtroende igen, och hon kommer via såpan kontakt med Viktväktarna. Men framförallt handlar det om bilden av henne. Nu får publiken påminnas att hon har varit och är ju faktiskt skådespelerska....Hon får två framgångsrika år med tv-serien. BBCs sjukhusdramaserie Holby city (2007-2010) blir nästa anhalt för Kensit. I den framgångsrika serien spelar hon sjuksköterska. Men så faller orosmolnen igen över privatlivet. Det visar sig att hon har en tumör i kroppen....

Patsy Kensit erkänner att hon misslyckas med barnens fäders äktenskap. Men det fråntar inte att hon är en Överlevare...


Och inte bara överlevare. Hon är en symbol för 90-talet och britpopen. Hennes och Liams klassiska omslag för tidningen Vanity fair är klart kännetecknande och skapar Cool brittania. De var ett vackert och coolt  kärlekspar. De satte mer färg, rock n´roll och glamour än några andra i ett annars grått och igenmulet 90-tal. Kensit säger att det aldrig var fråga om ett Swingin´ London på 90-talet. Inte i klass med 60-talets. Men det var en smart mediekupp. Och för mig som dyrkade britpopen och i synnerhet Oasis, var hon inte bara en vacker kvinna, hon var kvinnan jag drömde om och som ens idol gifte sig med. Kanske hade min bild av henne förändrats om jag levt i England. Kanske hade jag sett annorlunda på henne efter hennes tv-deltagande (BBCs Who do you think you are?), b-filmer, såpor och Lets Dance liknande underhållningsprogram. Nåväl, det må så vara. Hon är och kommer alltid vara för mig –Fröken Oasis. För alltid i mitt hjärta. Hon är den finaste som jag vet. Hon är den finaste i världen. TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar