Sidor

söndag 29 juni 2014

Reis magiska resa till Dåliga Dansens Hotell


Jens Von Reis återvänder med ännu ett utmärkt program berörande populärkultur, Retro http://www.svt.se/retro/.

 I första avsnittet (27 juni) var temat dans, mycket utrymme gavs till filmerna Flashdance (1983) och Dirty Dancing (1987). Den sistnämnda filmen har för evigt en plats i mitt hjärta. Sällan har jag väl varit med om någon större bioupplevelse som jag var med den där kvällen i mars, 1988 och jag var 9 år.



I Retro tog von Reis med oss till hotellet där filmen utspelar sig och spelades in, Mount lake hotel , i delstaten Virginia. Det var magiskt. Vi fick också träffa Jane Brucker som spelar Jennifer Greys syster, Lisa Houseman, i filmen. Tydligen är inte filmen Dirty Dancing det gästerna på Mount lake hotel vill veta mer om. Det är bergspromenader och fågelskådning. Men möjligheter finns, om man säger så, för film-entusiasterna.  Vad sägs om att äta vid det middagsbord familjen Houseman gjorde i filmen? Eller varför inte bo i den stugan som Babys familj hyrde?
Under filminspelningen var det svåra väderförhållande. Det regnade mest hela tiden , berättar Jane Brucker. Men också var det rejält kyligt i luften. Detta ställde mer krav på statister och skådespelare. De skulle ju nämligen låtsas eller spela som om det vore het sommar , med allt vad det innebär. Filmen kostade 5 miljoner att producera, en liten summa jämfört med pengarna som filmen inkasserade. Ingen trodde riktigt på filmen , och kunde aldrig ens föreställa sig att det skulle bli en modern klassiker.  TA  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar