Sidor

torsdag 11 juni 2015

NU ÄR DE FLER, STÖRRE OCH ARGARE!

BIO:

JURASSIC WORLD
Världspremiär 10 juni

Amerikansk äventyrsfilm
Regi: Colin Trevorrow
Medverkande: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Ty Simpkins m fl.
Från 11 år

Betyg: AT AT AT AT




22 år efter Jurassic Park kommer nu den tredje uppföljaren eller om man så vill, en reboot och en slags uppdaterad, modern variant av originalet.
Jag var på en förhandsvisning av Jurassic Park 1993 och det var ganska mycket hysch-hysch runt Spielbergs monster-rulle. Samma år hade han chockat filmvärlden med en helt annan typ av film, Schindler's list, en film som det regnade Oscars över och som fick många människor att ändra sin syn på Spielberg som regissör.

Jag minns att vi i salongen var stumma efter filmen, under filmens gång var det många "ohh" och "ahh" och "hur har dom gjort det där?" och man stapplade ut efteråt och bara skakade på huvudet och insåg att man just sett filmhistoria. Sen att filmen i sig var en makalös äventyrshistoria var en annan sak...



Man brukar prata om Wow-faktor när det handlar om försöka få biobesökare att tappa hakan. Jurassic Park var verkligen en rulle med Wow-faktor. Hög sådan.
När man nu ser Jurassic world så har nyhetens behag, för länge, länge sedan, försvunnit och, precis som besökarna i den gigantiska urtidsparken Jurassic world (den tar 20000 besökare på en dag) så måste insatserna hela tiden höjas.
Man måste söka efter något större, bättre och farligare...

Ön Isla Nublar, utanför Costa Rica, där allting började, hyser nu alltså en fullt funktionell park men efter 10 år börjar besökarantalen sjunka och arbetet med att hitta en ny attraktion har lett fram till en ny sorts dinosaurie. Men...ja, behöver jag skriva att saker och ting går snett...?



Jurassic World har tagit tid på sig att se dagens ljus. Många förseningar, bland annat av att författaren till hela historiens usprung, Michael Chrichton dog hastigt och olustigt 2008. Många omskrivningar av manus och annat har förhalat produktionen och kanske har det varit positivt.
Visst är Jurassic World en typisk uppföljare i den mån att den är "bigger, badder and louder" som det brukar heta på filmspråk.

Men den tar liksom ett helhetsgrepp på hela franchisen och lyckas bli både en slags modern variant av originalet och en fjärde film i serien. Den tar vara på arvet och flirtar ganska vilt med Jurassic Park med glimten i ögat men just katastrof-temat att 20 tusen människor blir fångade som i ett fängelse när det nya monstret löper amok på ön är ganska genialt och skapar många spännande och hisnande och spektakulära scener. Just effekterna är verkligen Wow! och man både skrattar och nästan skriker när man kastas mellan häftiga uppvisningar i parken och när flockar av urtidsfåglar attackerar parken. 


Dallas Howard får spela en ganska (till en början i alla fall) otacksam roll som den kyliga och cyniska PR-ansvariga Claire, vars syster-söner kommer på besök för en heldag på parken. Nya, heta hunken Pratt, som slog igenom med dunder och brak i Guardians of the galaxy (2014) passar som handen i handsken här. I Guardians... funkade han lite som en uppdaterad Han Solo, och här känner man ännu mer att om det är någon som kan axla den äventyrsmantel som Harrison Ford bar under 80- och en bit in i 90-talet, så är det Pratt. 



Jurassic Park: The lost world (som Spielberg också regisserade) & Jurassic Park III känns än mer akterseglade i och med denna lyckade återfödelse av urtids-temaparken, men originalet rår den ändå inte på. Ok, effekterna och tempot är bättre och högre, men den unika berättarförmågan Spielberg har och hans sätt att hantera framförallt barnskådisar är svårslagen och...wow-känslan!
Finns många Wow-moment här, men det blir aldrig på samma sätt som när de första dinosaurierna visade sig på duken i Jurassic Park.
Det var WOW på riktigt!

Inte ens en ny, större och värre skräcködla än T-Rex kan rå på det.

Göran.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar