Sidor

söndag 11 februari 2018

Film om världens bästa sämsta film

THE DISASTER ARTIST (USA, 2017)
Amerikansk komedi i regi av James Franco med
James Franco, Dave Franco, Seth Rogen, Alison Brie med flera.
Sverigepremiär 9 februari
Längd 1 tim 44 min
Betyg: SA SA SA SA



Filmen "The Room" från 2003 har kallats världens bästa sämsta film och ända sedan den skrattades ut på premiären har filmen fått kultstatus och visas ständigt jorden runt på festivaler och dylikt till publikens stora förtjusning. Bio Rio i Stockholm kommer 21 februari att visa "The Room" där en av filmens skådisar Greg Sestero (som också skrivit boken "The Disaster Artist" som biofilmen bygger på) kommer dyka upp och presentera filmen, som kallas De dåliga filmernas Citizen Kane.

Jag minns första gången jag såg "The Room" på You tube och trodde knappt mina ögon. Regissören och huvudrollsinnehavaren Tommy Wiseau (som i The Disaster Artist spelas av James Franco) hade varit i Hollywood ganska länge, men inte lyckats, så kom den unge Greg till Tinseltown med ambitioner att bli skådis och tillsammans drog de igång projektet "The Room" efter att de båda misslyckats med att få roller.




Man känner verkligen hur Franco & Co. älskat att göra det här projektet, det är nästan på gränsen till för internt när berättelsen startar med hur Wiseau 1998 kom till Hollywood och helt klart utan talang försökte slå sig fram. Det trycks mycket på att ingen visste hur gammal Wiseau egentligen var eller var han ursprungligen kom ifrån och James Franco går all-in i sitt porträtt av denna mystiske, okända man som mot alla odds, och i Hollywood av alla ställen, lyckades göra en film på egen hand som trots att den blev utskrattad och hånad, idag alltså fått både kultstatus och gjort Wiseau och Sestero kända över hela världen.

Bröderna Franco är fullständigt lysande som den unga aspirerande skådisen Greg som möter och inspirerar den underliga och mycket skumma Wiseau, vars bakgrund är höljt i dunkel. En vänskap baserat på "Vi ska nog visa dom!" skapas och eftersom Tommy dessutom verkar ha hur mycket pengar som helst är det inga problem att skaffa fram utrustning och folk till inspelningen.


"The Disaster Artist" är en lysande s.k. "bio-pic", en biografi över en levande person som med en enda film skakade om först Hollywood och sedan hela filmvärlden och visade att det spelar ingen roll om man saknar talang och social förmåga att smälta in bland rätt folk, bara man har viljan, pengar och en historia man vill berätta.
Sedan att filmen visar sig vara så dålig att den växer till att få kultstatus till att anses vara så sevärd att se, inte bara en eller två gånger utan hur många gånger som helst, hjälper ju till. Kanske bildades en känsla att här kommer någon helt okänd och lyckas göra en film utanför systemet och den visade sig vara underhållande på ett otroligt skämmigt sätt.
Nu för tiden skrattar publiken inte för att den är dålig utan för att den är så rolig och underhållande och det är nästan som sing-a-long- fast man skriker ut replikerna tillsammans med skådisarna.

Hur som helst är "The Disaster Artist" en mycket sevärd, rolig och underhållande "Mot-alla-odds" film där främst James Franco gör en helt fantastisk insats och borde ha Oscars-nominerats för bästa huvudroll. Också kul att se Sharon Stone i filmen, och, på ett sätt, Melanie Griffith också, även om hon numera är så sönder-opererad att man knappt känner igen den gamla favoriten.

Tänker på humlan som egentligen inte kan flyga, men gör det ändå... "The Disaster Artist" beskriver en man och en inspelning som inte borde kunna lyckas eller funka, men som ändå gör det. Och hur mycket "The Room" än var en katastrof, så är filmen om filmen långt ifrån det.
En mycket rolig film om film, och filmbranschen.


James Franco och Tommy Wiseau


Göran.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar