Sidor

fredag 4 juni 2010

Bästa svenska tv-serier genom tiderna

Skulle inte bli förvånad om Roger Wilson och hans medarbetare i filmprogrammet Kino (4/6) i SR P1kommer lyckas med sitt mål; att skapa hajp kring gamla svenska tv-serier. Kino ska ägna större tiden åt svenska serier i flera program. Bästa svenska tv-serien ska koras med hjälp av lyssnarnas omröstning.

I första programmet fick Roger Wilson hjälp av kritikerna Leif Furhammar och Annina Rabe, från DN respektive Svd. Kritikerna fick välja tre serier var.




Rabe valde först Huset Silvfercronas gåta ( 1974). En spöksaga som var politiskt färgad som hon minns från barndomen.


Mäklarna (2006) blev nummer två. Den är välspelad och urtypisk svensk, men på ett bra sätt, och här finns uns av samtidskritik, motiverade Rabe.

Carin Mannheimers Lära för livet (1976) blev tredje valet. Rabe menade att den serien var viktig för dåvarande skoldebatt, som då handlade bland annat om elevers rättigheter.

Furhammar valde Hammarkullen (1997) och refererade till sin anmälan då serien visades för första gången: ” en kolossal blandning av alla sorters människor, ganska otäcka och otäckt roliga bild av Sverige.

Andra valet var överraskande, God Grannar (1986) , en riktigt tidig såpa i Sverige.Furuhammar  insåg tack vare den, poängen med tv-serier. Att man saknar människorna, umgänget efter serien har slutat.



Tredje valet föll på en tv-serien OP 7 (1997) som visades på Kanal 5, och utspelar sig på ett sjukhus.

Vilka är de bästa blågula serierna någonsin?

Känner mig en smula historielös, när jag funderar över tre kandidater. Eftersom mina val är alla produktioner från 00-talet.  Upp till kamp (2007) är välskriven, folkbildande och har god stilkänsla, Tusenbröder (2002) är spännade och sällan har en anti-hjälte som Hoffa (Ola Rapace) så snabbt apellerat till hjärtat som här. 







Och sist men inte minst, Spung (2002), en serie för alla indiekids, att känna igen sig i, och trösta sig med och garva och beröras åt. Musiken är enastående tidstypisk (Knife, Echo and the bunnymen, Ryan Adams, Embassy m fl)  och Stockholm har nog aldrig sett så lockande som här. Det är ett visuellt soundtrack för många av oss sena 70-talister och tidiga 80-talister, om att växa upp , om det i huvudtaget går...    

Kanske skulle Hannes Holm/Måns Herngrens tennisparodi SMASH  (1990) komma med också.



Givetvis minns jag fragmentariskt repriser av Pojken med guldbyxorna (1975), Den vita stenen (1973), som Kino också snackade om.
Undrar hur Åshöjdens BK (1985) står sig idag.
Något säger mig att den är daterad och mår nog bäst att undvikas....


Vilka serier skulle du vilja lyfta fram?
TA

1 kommentar:

  1. Vafan, jag visste inte att Erik Haag var med i Åshöjden?! Haha! Ej att förglömma, de två bästa svenska serierna någonsin: Kullamannen och Kråkguldet, satan i gatan vad bra dom är. (Å då inte bara för den tokläckra Lena Dahlman som i Kullamannen svassar runt i schysst sommarmode anno -67, grrr.) De va tider de! Som Lasse Åberg skulle sagt. (Kullamannen gör sig f ö bäst att ses på under sommaren och Kråkguldet runt Lucia, bara så ni vet.) p.s. Men varför finns inte Lackalänga med på någon lista? d.s.

    SvaraRadera