Sidor

torsdag 10 juni 2010

Penn gör en sensationell rolltolkning

I regissören Niels Mullers debutfilm  Attentatet mot Richard Nixon (2004) spelar Sean Penn  möbelförsäljaren Sam Bicke.

Det mesta i hans liv går i uppförsbacke. Hustrun Marie (Naomi Watts) och barnen har lämnat honom 
och på jobbet blir Bicke nedtryckt av sin chef (Jack Thompson) och dess son.

De vill att han ska "hjärntvättas" av retorik från självhjälpsböcker om hur man blir en framgångsrik säljare. "En bra försäljare är en troende säljare".

Sam Bicke är ingen ond man. Inte heller en man utan vilja eller mål. Han drömmer om att bilda ett eget företag och vinna tillbaka sin familj. Han drömmer om att reparera hålen och bristerna i The American Dream. Vad tog ärligheten och det goda samhället vägen?


Motgångarna blir för svårhanterliga. Bickes ilska måste vädras. Det oförståeliga måste blir begripligt.
Systemet är fyllt av rasism, sexism, chauvism och landet styrs av en lögnare till president som väljer att bomba Kambodja. Det blir bara för mycket för en man som Sam Bicke....
Raseriet kallar...

 Sean Penns kusliga porträtt av Sam Bicke  påminner och är av samma klass som Robert De Niros rollfigur Travis Bickle i Taxi driver (1976). Penn är ett med rollen, han använder sig av små medel, med hjälp av blicken,
rösten, kroppshållningen och grimaser. Här framgår det änu en gång att Sean Penn för arvet vidare av Method acting: för varje film han gör, förvandlas han, radikalt, och han är inte en dag sig lik....


Naomi Watts karaktär, hustrun Marie skapar frågor kring det vi aldrig får se av Sam Bicke. Vem var Sam Bicke som hon förälskade sig i och valde att gifta sig med? Vad fanns då som gjorde att hon valde honom framför andra män?

Filmen bygger på verkliga händelser från 1974 ,då en man kapade ett flygplan, och beordrade piloten att styra planet in i Vita huset i Washington och döda dåvarande president Richard Nixon. Mannen misslyckades med sitt mål. Han sköt en av piloterna och tog sitt eget liv.

Manuset skrevs 1999, men beträffande filmens innehåll, och tidpunkt, 2004, tre år efter händelser från 9 /11 fick den påtaglig medial uppmärksamhet.  Och en del menar att man kan se Attentatet mot Nixon som en spegel av Bush adminstrationens USA, 2004 (http://www.filmfreakcentral.net/) .


Regissören Niels Muller säger i en intervju på http://www.grouchoreviews/ att han ville med filmen utforska gränslandet mellan det normala det mentala tillståndet som övergår till barbari. Men också belysa omgivningens påverkan på individen och tv-mediets betydelse.

TA
 
Se också: Falling Down (1993)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar