Sidor

tisdag 15 juni 2010

Tål att nämnas igen...

Igår visades en riktig pärla till film på SvT - "Stand by me" från 1986. Bygger på Stephen King storyn "The Body" som ingår i novellsamlingen "Different Seasons" från 1982 och är förmodligen en av de absolut mest lyckade King- filmatiseringarna. Det har ju helt klart gjorts fler floppar än flippar om man säger så, men "Stand by me" är inte bara en stark barndomsskildring utan lite av en perfekt sommarfilm.



I varje fall tycker jag det. Berättelsen om några tonårskompisar som en sommar beger sig iväg på ett äventyr för att hitta en död kropp de hört talas om innehåller mycket av det som varje sommar bär med sig - förhoppningar, nyfikenhet på vad som ska hända, långa, ljusa dagar, spänning, skratt och- för många unga människor- en tid då man långsamt förändras från till exempel pojke till man och det är en tid då mycket kan hända och händer. Både i kropp och sinne.

"Stand by me" är en välregisserad, välspelad och nyanserad amerikansk ungdomsfilm som, till skillnad från de flesta filmatiseringar som gjorts på Kings verk, tar till vara på Kings sätt att berätta en historia, som hittar fram till essansen i hans böcker. Vilket inte är monster och blod och ond bråd död utan storyn, människorna, händelserna. Hyllningen till fantasin och ungdomens oskuld och död. Vuxenvärldens monster.

King kan verkligen ge en historia liv och regissören Rob Reiner har förstått det och med öm hand och lyhört regi förvandlat "The Body" till lite av en modern klassiker.

Om du inte sett "Stand by me" så passa på nu i sommar.

Förhoppningsvis kommer du förstå vad jag menar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar