Sidor

fredag 18 juni 2010

Cirkeln har slutits för Ellis


1985 gjorde den amerikanska författaren Bret Easton Ellis smärre sensation med debuten Less Than Zero, en dekadant skildring från Los Angeles om unga, kaxiga överklass-snynglar som lever i sus och dus. Några år senare kom också filmen som inte riktigt gjorde boken rättvisa men som ändå är sevärd för tidsskildringen och det oerhört snygga fotot.

När nu Ellis 25 år senare återvänder till Los Angeles och karaktärerna från debutromanen så blir man ju först lite skeptisk. Uppföljare brukar ju sällan bli speciellt bra och känns ofta framkallade av nåt slags pengabehov eller för att försöka skaka liv i en karriär på väg ner. Inom bokvärlden är det väldigt sällsynt med "tvåor".
Men det finns inget beräknande eller cyniskt med Imperial Bedrooms som Ellis nya roman heter (varför den heter så kan jag ärligt inte säga...) där Ellis tar sig själv och läsaren tillbaka till bekanta marker både litterärt och miljömässigt. Clay och co från Less Than Zero har blivit medelålders och Los Angeles har förändrats mycket sen deras vilda dagar, men många av dom fortsätter nästan som om inget har hänt. Clay har blivit en framgångsrik manusförfattare men när han återvänder till änglarnas stad hamnar han snabbt i trubbel inför castingen av sitt nya filmmanus.


Bret

Men Clays destruktiva leverne samt umgänget med hans gamla vänner för honom snabbt in i en karusell av mystiska händelser kantade av våld och hot och i skuggan av den kalla och isolerande storstaden börjar långsamt men säkert en snabbt växande spiral ner mot fördärvet.

Imperial Bedrooms är en kort, tunn roman (178 sidor) men inte tunn på innehåll eller intryck och avtryck. Kanske hans mest thrilleraktiga roman och frågan är om han någonsin skapat en karaktär som är så bortom all hjälp och allt vad mänskliga känslor heter som huvudpersonen Clay.

Väldigt misantropiskt och mycket suggestivt och medryckande på ett inte helt positivt sätt. Men det går inte att sluta läsa när man väl börjat och det är ju inte dåligt betyg på en roman.
Ellis är sig lik, här mer än på länge när han sluter cirkeln med sitt 25- åriga författarskap.

Göran

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar