Sidor

torsdag 4 juli 2013

Allen guidar oss i kärlekens Rom


Woody allen ryktas göra film i Stockholm. Han har senaste åren börjat beta av europeiska städer såsom London och Paris.

I hans senaste film Förälskad i Rom (2012) är vi på blixtbesök i den italienska huvudstaden. Rollistan är imponerade och en njutning i sig : Alec Baldwin, Judy Davis, Ellen Page (juno), Jesse Eisenberg (Social network), Penelope Cruz, Roberto Benigni (Livet är underbart) och Greta Gerwig.

Lika imponerade är dock inte själva filmen. Det vi ser får vi verkligen, men inte mer än så. Vackra bilder kring huvudstaden, små sidohistorier som känns mer som övergivna sketcher eller överblivna skisser. Bitvis småtrivsamt och bjuder till enstaka skratt men långt ifrån Woody Allens bättre filmer. Problemet är att ingen del i filmen riktigt höjer sig bland mängden.

Amerikansk ung turist (spelas av Alison Pill från serien In treatment) möter stilig italienare. Det är kärlek vid första ögonkastet. Hon beskriver det passande: "klyschigt, ja visst, amerikanska möter italienare och kysser vid Fontana di trevi".

Hennes föräldrar (Woody Allen och Judy Davis) kommer sedan på besök. Hennes far har svårt att njuta av pensionen, och uppmuntrar sin blivande svåger att nyttja sin sångbegåvning.  Vilket inte alla verkar uppskatta.


En som blir onekligen uppskattad är italienaren Leopoldo (Benigni). Familjefadern och kontorsråttan blir över en natt kändis. Utan att han har åstadkommit något. Plötsligt är han lätt byte för paparazzis och kan få vilken kvinna som helst på fall.


Den mest urtypiska avsnittet för Woody Allen hittar vi  i filmen om en ung arkitekt (Eisenberg) som pluggar i Rom. Han förälskar sig i flickvännens (Greta Gerwig) kompis (Ellen Page). Alec Baldwin spelar en äldre arkitekt som fungerar som skuggfigur som konfronterar deras val och begär. Han påminner om Jerry Lacys Bogarts figur i Allens klassiska En gång till Sam (1972).


Och till sist, om ett ungt italienskt nyförälskat par som väntas möta föräldrar och släkt på middag. Men ödet vill annorlunda. Paret splittras. Tjejen träffar en känd filmstjärna.  Killen uppvaktas av en call girl  Anna (Penelope Cruz) som hävdar att hon har fått betalt för att vara med honom.

Jag blir inte Förälskad i Rom. Men nog kittlar det med en resa dit. Woody Allen håller på att bli en filmmotsvarighet till reseboken Lonely planet. Medan den turistguideboken blir "livsviktigt" reklam för  restauranger/hotell i länder blir Woody Allens filmer tung PR för flera europeiska städer. Stockholm nästa? Det återstår att se. TA 
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar