Sidor

söndag 21 juli 2013

Ungdomsskildraren som försvann



Regissören David Flamholc gjorde flera ungdomsfilmer på 90-talet. Men det stora genombrottet kom aldrig.
Hans första film, komedin Vackert väder (1996) är sprungen ur ett 90-tal där MTV påverkade filmklimatet i dess form: snabba och korta klipp med rörlig kamera. I filmen ser vi stockholmskillen Daniel och hans händelserika sommar i ett soligt och ödsligt Malmö. Han slavar på McDonalds och förälskar sig i den vackra överklassflickan Louise (Stina Beck). Filmen fick sval kritik (endast 2 plus av Aftonbladet) när den hade premiär (22/3 -96) och gjorde inte mycket väsen av sig.


Fredrik Dolk
Filmen följdes upp av en betydligt mörkare och allvarligare film i form av Nattbuss 807 (1997). Utskälld och hånad av många , men har säkert i dag till viss del blivit kultförklarad. När jag ser bitar av filmen minns jag tillbaka. Då liksom nu befinner vi oss i ett kallt samhällsklimat med rasism i politiken och i vardagen. Nattbuss 807 försöker skildra ett verkligt mordfall av ung kille som dödades av rasister i Handen. I filmen berättas historien av en polisutredare spelad av Fredrik Dolk.

 Skulle jag göra en "Oliver Stone", dvs., göra en filmsatir (W om Bush med Josh Brolin) om hur landets statsminister kom till makten, då råder det ingen tvekan vem jag skulle vilja ha i rollen som Fredrik Reinfeldt. Fredrik Dolk! Kanske vore detta en uppgift för David Flamholc? Han gjorde senast  dokumentären Afghan gold (2010). TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar