Sidor

söndag 14 juli 2013

Världskrig mot zombies




 WORLD WAR Z
Action/ skräck
Biopremiär 20130712
Regi: Mark Foster
Medverkande: Brad Pitt, Mireille Enos, Danielle Kertesz med flera.
Från 15 år
Längd: 1 timme 58 minuter
Betyg: AT AT AT AT

Problemtyngd storfilm som tagit tid på sig att bli klar, löst (tydligen väldigt löst) baserad på boken med samma namn av Max Brooks (2006), men nu är den här och resultatet är inte alls så dumt. Hur den hade kunnat bli innan alla omskrivningar och omklippningar kan man bara spekulera i men det är den slutliga produkten som man ser och ska bedöma och undertecknad blev ordentligt underhållen från start till mål.

Brad Pitt har varit starkt inblandad hela vägen och hans filmbolag Plan B vann dragkampen om att göra filmen och det är tydligt att man format historien till att rotera kring Pitts karaktär som stark familjefar och världsfrälsare.
Med tanke på filmens budget typ en miljard svenska kronor så fattar man att alla inblandade ville se en actionrulle med Pitt som hjälte, det kommer ju garanterat generera ett rejält klirr i bolagets kassa.



Storyn om ett virus som bryter ut och förvandlar mänskligheten till blodtörstande zombies är ju inget nytt direkt, men i World War Z blåser Foster (Monster's ball, Bond-filmen Quantum of Solace, bl a) upp historien storskaligt och globalt och skapar hisnande mass-scener som påminner om gamla påkostade matinéfilmer.
Man får också en känsla av hur det skulle vara med en världsomfattande viruskatastrof.

USA. Sydkorea. Israel. Norra England. FN-utredaren Brad Pitt får i uppdrag att hitta ett motgift till viruset och lämnar motvilligt sin familj ombord ett hangarfartyg ute i Atlanten där några få utvalda hålls i säkerhet. Via luften tar sig Pitt och några Navy Seals till olika destinationer i jakten på motgiftet och det är hela tiden mycket spännande och underhållande.


Inledningen när Pitt och hans familj ska ta sig in till stan i Philadelphia under rush-hour och de första tecknen på att viruset brutit ut är magnifik och otroligt adrenalin-fylld. Likaså en mycket intensiv och klaustrofobisk scen på ett flygplan.

Ofta satt jag på helspänn och ville ibland gömma mig bakom stolsryggen framför när det blev alltför många zombies och uppgifterna såg för mörka ut för Pitt och de andra i hans sällskap.



Visst det är något av en mainstream-hjälte-historia även om Pitt gör sin karaktär så trovärdig och mänsklig som det går och slutet är lite väl lamt, men överlag är World War Z en riktigt bra storfilm.

Sällan har väl jordens undergång skildrats både så underhållande och så skrämmande realistiskt.

För att ta till ett amerikanskt uttryck - Good AND scary fun!

GS.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar