Sidor

måndag 8 juli 2013

Reitman i utförsbacken

I filmen No strings attached (2010) säger man Amazing i nästan varje mening. Om det som är vackert.
Här är Sex allmogens Drog. I filmen är ingen arbetslös och Sex pratas det lika engagerat om som andra talar om fotboll. Sex verkar i den här filmen få jorden att går runt. Och sex verkar vara
större än Gud och viktigare än mat. 
Hela tiden ska det jämföras, snackas och frågas. Har du haft sex med henne? Hur kunde du ha sex? Ska du inte ha sex med den och den?


Regissören Ivan Reitman (Ghostbusters) säger i filmens extramaterial att han "föll för manuset och att filmen skildrar riktiga människor". Gud vet, att jag vill inte göra politiska poäng på Ivan Reitmans bekostnad. Men handlar verkligen No strings attached om riktiga människor? Klippdockorna  Ashton Kutcher och Natalie Portman?  Tandkrämsreklam leenden, människor som jobbar i Drömfabriken och som läkare på sjukhus.

Det är mycket under bältet humor, könsrollerna är övertydliga och kan nog bara kännas moderna i extrema kretsar i Texas. Men samtidigt många skrattar med dessa och beundrar tjejer och killarna i filmen. Även i Stockholm. 

Kutchers karaktärs första scen säger egentligen allt. Adam och Emma är väl 16 år gamla. De är på en dejt. De är nervösa. Vi väntar på kyssen. Han frågar om han får röra hennes könsorgan. Och tonerna av  hemska one hit wondern I wanna sex you up med Color me badd briserar ut i natten...

Emma (Portman) skall uppfattas som modern kvinna. Hon är läkare, stark , självständig och inte intresserad av en relation. Bara sex. Inget krångel. Inga löften. Medan Adam (Kutcher) är ju killen som egentligen har "gott hjärta" vill så mycket mer. Det är tydligt att killarna är lugna och behärskade och tjejerna lite galna, hysteriska och   "oh my god" och "im gonna marry hiiiiiiiiiiiim". Riktiga människor? Jag vet inte.


Annat är det då med älskarnas kompiskrets. Emmas jobbarkompis, sjuksyrran Patrice (Greta Gerwig) utstrålar mer mänskliga drag. Hennes kärlekshistoria med Adams kompis Eli är fin och känns mer genuin än Portman/Kutchers.

No strings attached vill vara en uppdaterad och modernare variant på Härom natten (1986) för 00-tals generationen. Kutcher är inte helt olik Rob Lowe men besitter inte hälften av 80talsidolens charm, vilket också stämmer in på filmen. Se hellre om Härom natten! TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar