Sidor

onsdag 3 juli 2013

Återuppväckt passion för De Palma

FILM: PASSION
DVD & BLU-RAY 2013-06-19



Regi: Brian De Palma
Medverkande: Rachel McAdams, Noomi Rapace m fl.
Längd: 1 tim 37 min
Betyg: AT AT AT

Den amerikanske regissören Brian De Palmas namn var länge förknippat med benämningen "erotisk thriller". Genom åren har många nedsättande kallat honom för en andra klassens Hitchcock.
Men med ett cv bestående av filmer som Carrie, Scarface, Blow out - Vittnet måste tystas, De Omutbara, Carlito's way, I nattens mörker (Dressed to kill) & Mission: Impossible, så tycker i varje fall undertecknad att det är svårt att avfärda De Palma som någon b-films-regissör vars enda styrka är att försöka efterlikna andra, som t ex Hitchcock.


Problemet, och det tråkiga med De Palma, är att karln inte gjort något av värde sedan den första Mission: Impossible med Tom Cruise, men egentligen är det, i mina ögon, Carlito's way (1993) som är det senaste riktigt vassa som levererats av De Palma.

Tjugo år och fem filmer senare, vid 73 års ålder, återvänder han till gamla, klassiska marker med denna erotiska thriller som är en remake på en fransk rulle, Love Crime från 2010, med bland andra Kristin Scott Thomas.


Så...en erotisk thriller i händerna på mästaren på området borde väl kunna bli bra?
Faktiskt är filmen inte alls dum, den har fått en hel del stryk och visst luktar det i början lite som en kalkon, men den tar sig ganska rejält efter ett tag och även om den är ojämn så innehåller filmen bitvis inslag som vittnar om De Palmas storhetstid.

Trots att mannen är gammal och säkert går en del på rutin så märks det att han trivs med den här sortens film, han kan det här, det är hans specialitet.


Passion handlar om maktspel, intriger, hämnd och ond bråd död. Och så lite lesbiskt för att krydda till det lite extra.
McAdams bossar över över Rapace på en internationell reklamfirma och när McAdams beräknande och flirtiga chef bedrar och lurar Rapace startar tankar på hämnd i hennes hjärna...

Sista halvtimmen bränner till och ger en provkarta på det mesta och bästa från De Palmas palett och jag välkomnar saker som långa kameraåkningar och split-screens och utdragna scener utan dialog och med ett soundtrack som känns typiskt De Palma och visar sig tillhöra Pino Donaggio som samarbetet med De Palma i filmer som Body Double, Dressed to kill, Carrie & Blow out.


McAdams är kyligt bra som den kalkylerande och bitchiga bossen och svenska Noomi försöker göra det mesta av sin karaktär och ge henne lite mer djup och det funkar bra ibland, inte så bra ibland, beror nog en del på manuset som väl inte ger så mycket att bita i.


Mer passion än på länge hos De Palma och även om filmen ibland får en att tänka mer på hur bra hans tidigare filmer verkligen var än att just denna är så kanon, så blev jag ganska glatt överraskad.

GS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar